Играта на нерви за това ще получи ли "Продължаваме промяната" (ПП) подкрепата на още депутати в парламента продължава. Като тази подкрепа е залог за това дали мандатоносителят изобщо ще подложи на гласуване проектокабинет, какъвто обаче все пак мисли да състави и да предаде папка с имена на президента.

Кога президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство засега не е ясно, но очакванията са това да се случи още в понеделник, ако не още този петък - предвид бързината, с която държавният глава насрочи и проведе консултациите с парламентарно представените сили (с изключение на ПП и БСП, които не се явиха в понеделник, а той не насрочи друга дата, б.р.).

Според източници на Клуб Z и в момента продължават опитите на Кирил Петков да намери парламентарна подкрепа. Както е известно, след като "Има такъв народ" напусна коалицията, ПП се опитваше да намери 12 народни представители "отцепници" от останалите парламентарни групи, за да има управлението, вече в тристранен формат, мнозинство - макар и висящо на косъм. Отцепниците се оказаха шестима. До последно се очакваше дали ще има изненади при гласуването на вота на недоверие, но в крайна сметка подкрепящите правителството "независими" народни представители не се увеличиха и си останаха толкова.

За избор на кабинет обаче не е нужно мнозинство от 121 гласа и именно това давало надежда на премиера в оставка, че все пак ПП може и да реализира мандат в рамките на 47-ото Народно събрание. Затова и продължавали сондажите за потенциална подкрепа, било то изразяваща се в това някои депутати да закъснеят за работа или "да се разболеят" за ключовото гласуване, а подкрепата да се увеличава в последствие.

Ако обаче се установи, че такава подкрепа няма, то от формацията щели да представят проектокабинет, но на практика не и да реализират мандата, внасяйки проектокабинета за гласуване в парламента.

Засега е сигурно обаче, че за министър-председател отново ще бъде предложен Кирил Петков - въпреки парламентарните и медийни спекулации, че ПП може да предпочете компромисно име, като това на бившия председател на парламента Никола Минчев или на вицепремиера и финансов министър Асен Василев - за да върне хората на Слави Трифонов на масата на преговорите.

Представяне на проектокабинет без да го подлага на гласуване направи ГЕРБ миналата година, когато лидерът Бойко Борисов сложи начело в "папката" Даниел Митов. 

Иначе тази вечер се очаква коалиционният съвет - вече от ПП, БСП и "Демократична България" да се събере.