Депутатите в Народното събрание приеха решение, с което възлагат на Министерски съвет да търси алтернативи на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Текстовете, предложени от ГЕРБ, бяха гласувани от всички парламентарни партии с изключение на "Възраждане" и БСП. Решението засяга периода след 2024 година, защото до тогава страната ни има запаси от руско гориво. 

Темата бе повдигната преди няколко седмици, когато служебният кабинет отмени решение на правителството "Петков", с което на практика успя да включи в надпреварата за гориво за нашата АЕЦ и френската "Фраматом", която работи по руски лиценз. Другият основен играч на този пазар в американската "Уестингхаус". Цялата сага може да прочетете тук: 

На практика днес депутатите възложиха на МС да задейства процеса по лицензиране на неруско ядрено гориво за блок 5 на централата. Срокът за първа такава доставка е до април на 2024 година. 

Напълно очаквано, представителите на БСП се противопоставиха, твърдейки, че решението на НС е политическа намеса в работата на Агенцията за ядрено регулиране. От своя страна Делян Добрев от ГЕРБ подчерта, че НС не записва имена на компании доставчици в своето решение и че повече от проблемните въпроси вече са обсъдени миналата седмица на енергийна комисия. Освен това, според него, това не е намеса в работата на АЯР, а подсигуряване на нейната работа.