Гари Каспаров (59 г.) е смятан от мнозина за най-великия шахматист в историята. Петкратен световен шампион. Син на арменка и евреин, той е роден и отрасва в Баку, столицата на Азербайджан. След погромите срещу арменците през 1990 г. емигрира в Русия.

От 2005 г. Каспаров влиза в политиката и се изправя срещу президента Владимир Путин. Защитава Украйна още от анексията на Крим през 2014 г. Преди месец бе обявен за чуждестранен агент от руското Министерство на правосъдието.

Клуб Z разговаря с Каспаров в Европейския парламент в Брюксел. Шахматистът участва в дискусия за изкуствения интелект, организирана от българската евродепутаткса Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

- Пречи ли на работата ви попадането в списъка на чуждестранните агенти? Заплашват ли ви открито?

- Никой не ме заплашва. Ясно е, че трябва да проявявам някаква предпазливост, както и че има много страни, които сега не трябва да посещавам. Не бих тръгнал например не само за Турция, но и за Унгария, където смятам, че в момента далеч не е безопасно. За България не знам, още не съм мислил по въпроса.

- Като шахматист бихте ли могъл да предскажете следващия ход на Путин? Очаквате ли да нападне страна членка на НАТО, например, Литва, а защо не и България?

- Струва ми се, че България сега не е в сферата на неговите интереси. Но като имаме предвид, че той вече е преминал всички възможни граници и червени линии, това не трябва да се изключва. Не мисля, че сега е много вероятно, но все пак смятам, че са възможни различни провокации като проверка как ще се реагира. Например не точно войските да прекосят литовската граница, т.е. да бъде обявена реална война, а да бъде пусната ракета от територията на Калининград към Украйна през Литва. Главното е да намери начин да провокира НАТО без пряко военно стълкновение. Това е точно в негов стил - да провери доколко НАТО е готова на някакви действия, тъй като днес никой не е твърдо убеден, че в случай на реален военен конфликт администрацията на Джо Байдън е готова на реален сблъсък с Русия. Ясно е, че във военно отношение всичко ще върви едностранно, но войната също така е политика и психология. Затова Путин непрекъснато проверява на какво е готова НАТО. И по обема помощ, която Украйна получава, е очевидно, че там се плашат от по-нататъшна ескалация.

- Кой според вас може да свали от власт Путин и възможно ли е това да стане?

- Ако се знаеше кой е този човек, той отдавна щеше да е мъртъв. Диктаторът знае добре откъде идва рискът. Но трябва да престанем да се занимаваме с глупости и да питаме: “Кой ще свали Путин? Той ще умре ли”. Това не ми е интересно. Украйна трябва да победи. Ако тя спечели войната, режимът в Русия ще започне да се разпада. Диктаторът не преживява военно поражение. Затова вместо да се занимаваме с някакви слухове от Кремъл, трябва да доставим необходимото на Украйна оръжие, за да победи. Трябва да престанем с приказки, като например дали Украйна да може да обстрелва територията на Русия. Всички те са безсмислени. Украйна води война за оцеляване. Западът има оръжие, което може да й помогне да победи. В момента то не й се доставя или й се доставя в много ограничени количества. Затова смятам, че сега трябва да й се даде максимална военна помощ, която ще й позволи да разгроми путинската армия. И после ще говорим за това какво ще става в Русия.

- Защо според вас ЕС не оказва такава помощ на Украйна?

- Защото Западът се ръководи от слаби политици, които се боят да приемат исторически решения. Това, за съжаление, е повсеместно. Засега само Борис Джонсън е готов да взема някакви по-резки решения, но това може да е свързано до голяма степен с факта, че политическата му съдба във Великобритания в момента виси на косъм и той трябва да е много категоричен във външната политика, за да запази поста си.

- Немалко българи (23 на сто – б.р.) подкрепят действията на Путин в Украйна. Какво бихте им казали?

- Нищо нямам намерение да им казвам, нищо. За мен хора, които подкрепят Путин след тези престъпления, се намират извън категориите за добро и зло. Те може да не са пълни идиоти, разбира се, но що за хора са това, които намират оправдание за престъпления, които Европа не е виждала от 1945 година насам?

- Накрая един личен въпрос - кой според вас е най-великият шахматист в света? Мнозина казват, че сте вие...

- Не знам. Не съм аз. И слава Богу.