"Това е решение на Кирил Петков, хрумнало му във влака за Киев - някъде там, по гарите."

Така зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира днес пред Нова тв безпрецедентното изгонване на 70 служители на руското посолство у нас, обявено късно вечерта вчера от премиера в оставка. По думите му при посещението си в Украйна Петков споделил тази си идея със спътниците си, сред които бе и депутатът Станислав Балабанов от ИТН.

"Избягвам да казвам дали съм против или не, защото не съм в системата. Но не се прави така рязко и изпитвам съмнения дали всички 70 души са шпиони", посочи Йорданов и се мотивира: защото числото 70 било "хрумнало" на Петков още във влака.

По думите му външната министърка Теодора Генчовска (от квотата на ИТН) е била против. Но от министерството поискали писмени нареждания от Министерския съвет.

"Генчовска не смяташе, че е правилна стъпка, защото си има определени правила - това не е да си играят деца в квартала и да се разсърдят. То е като танц - има реципрочност", обяви заместникът на Слави Трифонов.

Орлин Алексиев, Делян Пеевски...

Следващите въпроси на журналистите от сутрешния блок, вече насочени към политическата ситуация, обаче вдигнаха децибелите в студиото, като се стигна до обвинения от страна на Йорданов, който сам титулува представителите на медиите като "колеги", в манипулации и внушения.

На въпрос "Очаквате ли третият мандат да дойде при вас и ще предложите ли експерти?", Йорданов първоначално отговори "Попитайте президента".

И допълни: "Която и да е от партиите вероятно ще се опита да състави правителство. Ние, ако се стигне дотам, вероятно ще предложим някакво решение, не знам какво". 

След което се разви следният диалог (със съкращения), подразнил заместника на Трифонов:

- Няма време.

- Напротив, времето идва, когато дойде.

- Бихте ли предложили Орлин Алексиев за експертно правителство?

- Кога сме го предлагали, че да ме питате?! Първо бяхме "патерица на ГЕРБ", после се виждаше дългата ръка на ДПС, сега Орлин Алексиев... Отговорът ми е същият.

Явно българската журналистическа мисъл не може да надскочи този връх - да помисли, че зад една партия не може да няма някой. Изберете си: Йордан Цонев, Летифов, Карадайъ (депутати от ДПС) или който и да е. Не повтаряйте като папагали.

От страна на водещите последваха обяснения, че отцепниците от ИТН, а не медиите разказват за връзките между Трифонов и бившия "ковчежник" на ГЕРБ - бизнесмена Орлин Алексиев. И в този смисъл "българската журналистическа мисъл" не може да бъде обвинявана за ваденето на кирливи ризи, мръсно бельо и прочее в политическата формация.

- Това вашата група го говори - аз ли избрах Георги Георгиев? - попита Виктор Николаев, визирайки един от отцепнициите от парламентарната група.

На което Йорданов отвърна, че проблемът на Георгиев бил, че искал да стане министър на регионалното развитие, за какъвто обаче бе избран Гроздан Караджов.

Мира Иванова обяви, че ефирното време на Йорданов е свършило, на което той възропта, че явно им е станал неудобен събеседник, защото говорели без доказателства (за Алексиев) и ги посъветва:

"Не питайте, като нямате доказателства."

И последва:

- Вие сте телевизията на Пеевски. Делян Пеевски ли ви пише въпросите, одобрени от (Кирил) Домусчиев?

- Дойдоха и ми написаха въпросите, Пеевски ги одобри.

- А на нас Орлин Алексиев ни написа цялата листа и сложи Слави Трифонов.

С това участието на Тошко Йорданов приключи. А препратката към Пеевски и Домусчиев е по отношение на факта, че Домусчиев купи медиите на Нова, които в последствие продаде, като по онова време обвиненията към Нова бяха, че редакционната политика я диктува депутатът от ДПС.