ЕС може да бъде изправен пред нови предизвикателства след края на зимата и преди новия сезон за запълване на газохранилищата.

Предупреждението отправи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори пред Европейския парламент в Брюксел.

Фон дер Лайен очерта три основни пречки пред ЕС:

• 1. Русия може да реши изцяло да спре доставките на газ по тръбите за Европа;

• 2. Глобалният капацитет от втечнен природен газ няма да се увеличи достатъчно бързо, за да запълни тази празнина;

• 3. Растежът в Азия може да погълне повечето от тези допълнителни количества втечнен природен газ.

В резултат на всичко това догодина на Европа могат да не й достигат 30 милиарда кубика газ за запълване на хранилищата, обобщи Урсула фон дер Лайен.

По тази причина от ключбово значение ще бъдат два въпроса.

Възобновяемите източници

„Или ще игнорираме поуките от тази криза и пак ще паднем във въглероден капан, или ще използваме кризата за решаващ скок в чистата енергия. Това е добре не само за климата, но и за нашата енергийна сигурност във време, когато газът е и ще остане дефицитна стока“, каза председателят на Комисията.

Добрата новина по думите на Фон дер Лайен е, че до края на годината ЕС ще е постигнал най-високия ръст на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в историята си. Става дума за 50 гигавата – двойно повече, отколкото през миналата година.

Европа обаче може много повече.  Има безброй проекти за ВЕИ, които очакват одобрение, но са в ззастой поради дългите разрешителни процедури, изтъкна Фон дер Лайен.

Часове по-рано днес Европейската комисия предложи нов извънреден спешен регламент. Той ще ускори разгръщането на ВЕИ чрез по-бърза процедура за издаване на разрешения.

Предложението трябва да запълни празнината до влизането в сила на новата Директива за възобновяема енергия.

Ако проектите за ВЕИ бъдат отблокирани, ЕС може да замени чрез тях 14 милиарда кубика още през 2023 г., посочи Фон дер Лайен. Такива са изчисленията на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Конкурентоспособност на европейската индустрия

Много индустрии в ЕС – химическата, металургичната, стоманодобивната, стъкларската – имат нужда от безопасен достъп до енергия на поносими цени. Тези цени обаче  скочиха и много компании изпитват затруднения.

Именно по тези причини ЕК актуализира своята Временна кризисна рамка за държавната помощ. Увеличен бе и таванът на помощите за малките и средни предприятия (МСП) и енергоемките индустрии.