Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ", вече състояща се от 19 народни представители, след като шестима се отцепиха - Тошко Йорданов, призова днес премиерът в оставка Кирил Петков да "престане" да прави опити да извади от групата още народни представители.

Това Йорданов направи в парламента, в компанията на част от групата, сред които и Ива Митева, с която Петков вчера разговарял.

Заместникът на Слави Трифонов в партията не каза на кого е звънял или писал за подкрепа Петков. Но самата Митева разказа, че е сред тези хора. Неясно как е разбрала, тъй като ИТН вече не е част от коалицията и не присъства на коалиционните съвети, че на провелия се снощен такъв премиерът заявил как тя щяла да поведе нова група от потенциални отцепници. И разбира се, отрече. Посочи, че при разговора си с него, в присъствието на колеги, заявила само, че ако ПП търси подкрепа за ново правителство в рамките на мандата на това Народно събрание, то трябва да разговаря с цялата парламентарна група, не с нейни членове поотделно.

"Това трябва да престане. От няколко дни казваме, че ние сме отворени, включително и аз в мои интервюта - че ние сме готови да седнем на масата на преговорите, че ние наистина искаме да водим диалог, а не думата "диалог" да я чуваме само на приказки - искаме да я видим в реални действия. Защото и вие чувате думите "морал" и "корупция", но само на думи", обяви Митева.

След което разкритикува липсата на съдебна реформа, нищо че до вчера това зависеше и от ИТН. От партията й не искали да се харесат на народа, а да бъдели почтени.

"Стоим тук с лицата си и казваме искаме да отидем на разговори, ще излъчим нашите представители. Ще разговаряме за кабинет, отворени сме. Ние сме най-малко хората, които искаме избори, знаем, че държавата не е в добро състояние и искаме да направим всичко възможно до избори да не се стигне и ще направим всичко възможно да не се стигне до тях" - заяви диалогичност Митева от партията, свалила кабинета, в който сама участва.

На финала тя посочи, че в разговора Петков не й е предложил нищо.

От думите й се разбра обаче, че партията все така настоява Кирил Петков и Асен Василев да не са начело на един проектокабинет.

Както Клуб Z писа, от ПП продължават да търсят подкрепа преди взимането на мандата за съставяне на кабинет - поединично. И не виждат как ще преговарят с партия, която определят като "мафия".