Турция съобщи вчера, че ще поиска екстрадицията на 33 души, които тя подозира в "тероризъм", от Финландия и Швеция, предаде АФП.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вдигна вчера ветото си срещу присъединяването на двете страни към НАТО срещу писмени гаранции за сигурност, припомни агенцията.

 
Анкара веднага подложи новото споразумение на проверка, като министърът на правосъдието съобщи, че Турция ще поиска екстрадицията на заподозрени кюрдски бойци и членове на групировка,  която Ердоган обвинява за неуспелия опит за преврат срещу него през 2016 г.
 
“Ще поискаме екстрадицията на терористи от съответните страни в рамките на новото споразумение", каза министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от телевизия НТВ.

Боздаг каза, че Анкара сега ще поиска екстрадицията на 12 заподозрени от Финландия и на 21 от Швеция. Те са или членове на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), или заподозрени членове на организация начело с живеещия в изгнание в САЩ мюсюлмански проповедник Фетула Гюлен.

ПКК, която водеше въоръжена борба против турската държава от 1984 г., е в черните списъци на Турция, ЕС и САЩ.

Гюлен, бивш съратник на Ердоган, отрича обвиненията, че е организирал опита за преврат през 2016 г.

В тристранният меморандум, подписан вчера, се казва, че Финландия и Швеция ще "адресират висящите турски молби за депортиране или екстрадиция на заподозрени в тероризъм експедитивно и цялостно".

Финландия и Швеция също се съгласиха да вдигнат ембаргото си върху оръжейни доставки за Турция, което те наложиха в отговор на нейното нахлуване в Сирия през 2019 г.

Кабинетът на Ердоган приветства споразумението, казвайки, че Анкара "получи това, което искаше".