Прогонването на 70 руски дипломати не беше направено в интерес на България и нейните граждани, а по заповед на външни сили.

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Според Захарова външни сили, "под фалшив претекст, се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент".

Решението на България е "опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог."

"Ние сме убедени, а и аз бих желала хората в България да чуят това: никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи. Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ", смята Захарова.

Тя подчертава, че Москва си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер.