Tри "червени лампи" от днешния stand-up на Бойко Борисов (Лидерът на ГЕРБ даде простанно интервю в четвъртък сутрин по бТВ-бел. ред.): 

1) "Кабинет за 3-6-9 месеца" (ако ще има избори "две в едно" с местните, са 9 месеца + служебен кабинет). 

Подобно "правителство за зимата" е несериозно и опасно. Времето е напълно недостатъчно за сериозна политика, камо ли за сериозно законодателство. Всичко ще остане започнато и недовършено (и вероятно това е целта). Кабинет за няколко месеца е просто удължаване на предизборната кампания. И който познава г-н Борисов знае, че е отлично изчислено - при взаимодействие с ГЕРБ "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще понесат неизбежно електорални щети. Тяхното възстановяване изисква успешни реформи и добро управление - неизпълними задачи за половин година.

Сметката е ясна - ПП и ДБ да понесат загуби и да се явят на следващи избори отслабени. 

2) "Личностите нямат значение, важно е какво се договорим". 

Няма по-опасна логика в настоящия момент. При пълната (и заслужена) липса на доверие между партньорите, единствено конкретните хора, които упражняват изпълнителната власт, могат да създадат доверие между партньорите от една страна и между управлението и гражданите - от друга. 

Преди всичко - нужна е пълна гаранция, че премиерът, вътрешният министър, финансовият министър и т. н. са хора, които и с пистолет в тила не могат да бъдат закарани в Банкя или Бояна да им дават инструкции. 

3) Уж ненатрапчив, но за слушалите внимателно - напълно ясен знак, че Борисов ще държи да контролира Министерството на енергетиката. 

(Ясен като се започне с флирта с министър Росен Христов, който все повече изглежда като недоразумението на десетилетието, и напоителното развиване на прокремълските клевети срещу Кирил и Асен по газовата тема)

Това трябва да е ясна червена линия в преговорите. Енергетиката е сфера, в която работата на ГЕРБ през годините е меко казано спорна, влиянието на мафията през тяхното управление - очевидно и нагло. Преди всичко - сфера, в която са нужни смели и категорични реформи, на които Борисов е доказано неспособен. 

Неведнъж съм казвал, че съм ЗА намирането на форма на сътрудничество между ПП и ДБ (като общ, доминиращ и реформаторски фактор в 48-ото НС) от една страна и ГЕРБ - от друга. И оставам на тази позиция. Но това изобщо не означава, че съм забравил собствения си горчив опит или че не се уча от грешките и от боя, който съм изял. 

Днес Борисов - за кой ли път - се опита да отвори капан. Така няма да стане. Няма кой да влезе.

Коментарът на Радан Кънев е от фейсбук.