България и Румъния не трябва да стават заложници на една държава.

Това пишат всички 17 български евродепутати в писмо до нидерландския премиер Марк Рюте и до Лаура Бромет – председател на Комисията по европейски въпроси в парламента  в Хага.

Писмото е по повод нежеланието на Нидерландия да пусне двете страни в Шенгенското пространство за свободно движение.

„11-годишното безпрецедентно и лишено от всякакво основание блокиране на присъединяването на двете страни от Съвета на ЕС (страните членки – б.р.) и най-вече от Нидерландия, трябва да бъде прекратено. Решенията не трябва да зависят от националния дневен ред на една или друга страна членка", се казва в писмото.

Българските евродепутати припомнят, че мисията на Европейската комисия в двете страни, проведена наскоро, е показала, че двете страни прилагат стриктно законодателството на Шенген. От ЕК изтъкнаха наскоро, че България и Румъния са „повече от готови“ за Шенген.

Президентът Румен Радев също изпрати вчера писма до ръководителите на страните от ЕС, в което настоя да бъдем приети в Шенген. Той изпрати писмо и до Марк Рюте с предложение за двустранни експертни срещи и предоставянето на всякаква допълнителна информация от страната ни в отговор на нидерландските опасения.

По-рано днес Европейският парламент гласува резолюция на пленарна сесия в Брюксел в подкрепа на присъединяването на Хърватия към пространството за свободно движение.