Писателят Захари Карабашлиев, който това лято беше назначен за главен драматург на Народния театър "Иван Вазов", съобщи в четвъртък, че вчера е депозирал оставката си. Решението му е свързано със скандала, при който режисьорът Александър Морфов изрази несъгласието си с назначаването от директора Васил Василев за пиар на Велислава Кръстева. Тя е по-известна като едно от лицата на ДПС, била е пиар на партията, депутат, зам.-министър. Последно Кръстева отново придружаваше Ахмед Доган при гласуването му на 2 октомври. В отворено писмо Морфов обясни, че опитал да говори с директора на театъра, не успял и след това в знак на протест надраскал вратата на кабинета на Кръстева с надписи "Връзки с обществеността на ДПС", "Изчезвай" и др.

В коментар за ситуацията в театъра служебният министър на културата Велислав Минеков коментира преди два дни, че там има партийно разделение като при изброяването спомена и "Демократична България", явно имайки предвид Карабашлиев.

"По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция", написа писателят в своя позиция във фейсбук, в която обяснява мотивите за решението си.

"Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън", добавя той.

Ето и цялата му позиция:

В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение -- от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън.

Минеков назначи проверка

Минеков днес съобщи, че назначава проверка в театъра. Той изрази опасения, че заради създаденото напрежение Морфов обмисля да напусне.

"Това би било щета. Голяма щета", отбеляза министърът.

"Институцията не трябва да се превръща в „кръжок по политически интереси“, каза още той.

"За съжаление това политическо напрежение може би представлява някаква форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени и да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти. Всичките. Аз държа на присъствието на режисьора Морфов в Народния театър и за съжаление вследствие на събитията той е силно разколебан в желанието си за присъствие там. Това би било щета. Голяма щета. Към директора ще отправя предупреждение и ще искам да се извърши пълна проверка не само на случая, но и на всичко, което става в театъра, откакто той е директор", коментира Минеков.

Засега коментар от Васил Василев няма.