Точно 14 дни след като т.нар. ново мнозинство, съставлявано от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" свали Никола Минчев от поста председател на Народното събрание, никой не иска да седне на неговото място. 

Това е срокът, в който според парламентарния правилник трябва да се гласуват процедурните правила и избере нов председседател на законодателния орган, но нито една от формациите все така не смята да издига такъв. По буквата на правилника, гласуването трябва да се проведе в петък.

В момента начело на НС е един от заместниците - по правило излъчен от най-голямата по численост парламентарна група (в случая "Продължаваме промяната") - Мирослав Иванов.

От ПП обаче вече дадоха заявка, а днес и затвърдиха пред Клуб Z, че няма да издигат нова номинация, след като Минчев, който също е от ПП, бе свален.

"Който управлява, той да си издига кандидат за председател на Народното събрание. Ние сме втора, а не първа политическа сила", заявиха пък днес народни представители от ГЕРБ.

На което обаче от ПП контрират:

"Който е свалил председателя, да предложи човек на неговото място."

[[nid:129023]]

Очаквания в парламента имаше, че левицата може да предложи сегашния заместник от своята квота - Кристиан Вигенин, доказал се като диалогичен председателстващ, при това с тънко чувство за хумор и с опит на президиума. Неофициално от партията споделят, че лидерката Корнелия Нинова не била съгласна партията да предлага председател.

Макар бившата парламентарна шефка, сега също заместник - Ива Митева ("Има такъв народ"), да бе спрягана за поста от собствената си партия като не само най-подходящата номинация, ами и като човекът, който изначално е трябвало да седне на поста в 47-ото НС, запоследно Митева заяви, че не желае мястото на Минчев. Днес от парламентарната група обаче коментираха, че все още нямат окончателно решение ще предложат ли човек или не. "То утре може и парламент да няма" - допълват на шега, визирайки факта, че президентът Румен Радев връчва утре на ПП първия мандат за съставяне на правителство, а парламентарна подкрепа за такова засега не се задава.

ДПС също няма да предлага кандидат. Такъв не смятат да предлагат и от "Демократична България".

От "Възраждане" не били консултирали въпроса, като обещаха коментар по-късно днес.

Изборът на процедурни правила и нов председател е залегнал в тазседмичната програма на парламента, която обаче се проточи заради разглеждането на актуализацията на бюджета и изслушването на шефовете на служби и на министър-председателя в оставка Кирил Петков - за изгонването на служители от руските дипломатически мисии у нас.