Колекцията от произведения на изкуството на починалия през 2018 г. съосновател на "Майкрософт" Пол Алън беше продадена на двудневен търг на "Кристис" за рекордните 1,62 милиарда щатски долара, като за пет творби бяха платени по над 100 милиона щатски долара, предаде Франс прес.

Знак, че пазарът на изкуство продължава да се разраства дръзко, въпреки геополитическата и икономическа несигурност, петте картини бяха продадени по време на запомняща се вечер в центъра "Рокфелер" в Манхатън в сряда.

Въпросните творби, продадени за над 100 милиона щатски долара всяка, са "Позиращи, ансамбъл (малка версия)" на Жорж Сьора - 149,2 милиона щатски долара, "Планината Сент-Виктоар" на Пол Сезан - 137,7 милиона щатски долара, "Овощна градина с кипариси" на Винсент ван Гог - 117,1 милиона щатски долара, "Майчинство II" на Пол Гоген - 105,7 милиона щатски долара и "Брезова гора" на Густав Климт - 104,5 милиона щатски долара. 

В сряда вечерта бе поставен и абсолютен рекорд за търг на произведения на изкуството - над 1,5 милиарда щатски долара. В четвъртък вечерта втората част от продажбата достигна "едва" 116 милиона щатски долара. 

Общо за двата дни "Кристис" обяви астрономическата сума от над 1,62 милиарда щатски долара.

"Колекцията на Пол Алън привлече десетки хиляди посетители в художествените галерии на "Кристис" по целия свят и влезе в историята, поставяйки рекорд за най-скъпия търг досега", се посочва в изявлението, направено от Гийом Черути, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк аукционна къща.

Общо колекцията съдържаше "155 шедьовъра, обхващащи 500 години от историята на изкуството, които 100 процента бяха продадени", допълни Черути.

Сред произведенията, намерили нов собственик, е и творбата "Малък фалстарт" на американския художник Джаспър Джоунс.

Компанията, контролирана от холдинга "Артемис" (Artemis) на френския милиардер Франсоа Пино, обяви, че всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за благотворителност. 

Досегашният рекорд за частна колекция, поставен през пролетта, принадлежеше на сбирката на бившата американската двойка Хари и Линда Маклоу. Произведения от нея, предложени на няколко търга на "Сотбис", събраха 922 милиона щатски долара.

Пол Алън, който почина от рак на 65-годишна възраст през 2018 г., създава заедно с Бил Гейтс операционната система за персонални компютри, която ще доведе до успеха на основаната през 1975 г. компания "Майкрософт". Алън напуска компанията през 1983 г. заради здравословни проблеми и влошени отношения с Гейтс, който остава начело до 2000 г.

С продажбите на колекциите на Пол Алън и Маклоу, както и на портрета на Мерилин Монро от Анди Уорхол за 195 милиона щатски долара през май - рекорд за произведение от 20 век, нястоящата година вероятно ще остане една от най-доходоносните в историята на пазара на изкуство, пише БТА.