В подготовка за най-важните избори - местните - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви днес "на крак", че сменя трима от сегашните си кметове в знакови градове и те няма да бъдат отново номинирани. Става въпрос за Йорданка Фандъкова в София, Здравко Димитров в Пловдив и Димитър Николов в Бургас.

Че ГЕРБ ще търси нов кандидат за столицата отдавна е ясно. Последният мандат на "Зико", както наричат пловдивския кмет, също бе предизвестен. Изненадата е само градоначалникът на Бургас, чиито индивидуални резултати на местните избори винаги са били повече от задоволителни.

Днес Борисов бе в Пловдив - да нагледа обекти от времето на собственото му премиерстване и да сподели мисли относно вариантите за правителство и журналистическата работа. И бе попитан за местния вот следващата есен - и по-конкретно за нова номинация на Здравко Димитров.

"Здравко Димитров, като човек, приятел, партиец, има пълната подкрепа на партията. А за съжаление, като почне човек да се лекува много, има и болежки", започна Борисов. 

И обяви, че двамата говорили настоящият мандат да му е последен. "Не го мислете него", посочи още Борисов. След което обяви:

"Така е и за кмета на Бургас, така е и за кмета на София".

"Мислите ли, че в негово отсъствие ще кажа нещо, за което не сме се разбрали и не е по негово искане", насочи той отново към "Зико", като се предполага, че това би следвало да се отнася и до останалите двама изброени градоначалници.

Публична тайна е, че Фандъкова не искаше да се кандидатира и на последните местни избори през 2019 г. Тогава тя отиде на балотаж с Мая Манолова, който спечели с малка преднина. Засега ГЕРБ няма титуляр за София. Спряга се името на сегашния председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев, както и на зам.-кмета Мирослав Боршош.

В Бургас обаче Димитър Николов спечели още от първия тур с убедителните 65,83% от гласовете. Той има зад гърба си четири мандата. Пред Клуб Z бургаският кмет коментира само:

"Не съм взел решение още. Не коментирам, благодаря ви".

Неофициално се спрягат имена за нови номинации, но решение нямало.

В Пловдив пък Здравко Димитров също отиде на балотаж - със Славчо Атанасов. Също публична тайна - силният човек в Града под тепетата всъщност е бившият кмет Иван Тотев, като източници на Клуб Z твърдят, че на практика Тотев ще определи кой ще е следващият кандидат на партията. Спрягат се имената на приближените му - кмета на район "Тракия" Костадин Димитров, кмета на район "Централен" Георги Стаменов, както и зам.-кмета Георги Титюков. Не се очаква партията да издигне Дани Каназирева, която Борисов направи областен управител, а после и депутат от ГЕРБ и която бе опонент на Димитров и Атанасов през 2019 г.

Иначе, сигнали за бъдещите рокади в София и Бургас Борисов даде още миналата година, когато Фандъкова и Николов бяха сменени като заместник-председатели на партията. Тогава лидерът обяви, че те трябвало да се фокусират върху кметската си работа, че ще продължат да работят за партията, че в никакъв случай не свалял доверието си от тях, но и че резултатите в двете области от местния вот били незадоволителни.