"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), които се явиха отделно на парламентарния вот на 2 октомври, обмислят сега общо явяване на местните избори догодина. По неофициална информация на Клуб Z, се обсъжда единна подкрепа за кандидат-кметове не само в големите градове на страната, в т.ч. София, но и в по-малките, като остава отворена опцията за отделни общински листи. 

За общо явяване на на практика най-важните избори - местните - се говори отдавна, като то беше официализирано вчера от съпредседателя на ДБ Христо Иванов. По време на срещата между двете формации на тема бюджет Иванов призова ПП за обединение с цел да се даде "тласък на страната към реформаторската орбита". Тази сутрин пред БНТ лидерът на "Да, България" разшири тезата си, като даде конкретика и относно битката за София.

Както е известно, общинският съветник Борис Бонев - лицето на гражданската организация "Спаси София" (СС), отдавна даде заявка, че пак ще се бори за кметския пост. Бонев бе кандидат през 2019 г., като се изправи тогава срещу дългогодишния титуляр от ГЕРБ - Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Борислав Игнатов (ДБ). Преди ден той обяви и че "Спаси София" става партия. Тогава обаче обединение нямаше.

СС имаше няколко независими кандидати, от които в Столичния общински съвет (СОС) влезе само Бонев. И той обаче, както и десните сили търпяха критики, че са разпилели гласовете на десните избиратели, голяма част от които се принудиха после да гласуват на балотажа между Фандъкова и Манолова за втората - само и само да не спечели отново номинацията на ГЕРБ.

"Местната власт е фундамент на цялата политическа конструкция нагоре. Разчитаме на това обществената енергия за промяна, за реформи, за отваряне на нова страница в политическия живот, да бъде концентрирана - да не бъде разпилявана в някакви вътрешни противоречия.

Особено за големите градове в България - да отворим страницата на бъдещето, а не да позволим - дори да е под нови лица - да се презаредят досегашните модели", заяви тази сутрин Христо Иванов.

А в отговор на въпрос за общи действия с Бонев и СС, посочи:

"Всички формати са възможни, ние говорим за голямата стратегическа цел. И това, разбира се, включва и "Спаси София".

Мисля, че е много важно на този етап всички ясно да кажем - нямаме за цел да наложим себе си със свой кандидат. Имаме за цел да имаме един кандидат и той да бъде договорен. В името на това всеки един от нас трябва да е готов на определени отстъпки. Това важи за нас, това важи и за "Продължаваме промяната", това важи и за "Спаси София". Защото приоритетът трябва да бъде единна кандидатура.

Чия, т.е. - кой ще бъде изразителят на този приоритет не само за София, и за останалите градове, какви ще бъдат останалите елементи - единни листи, отделни листи - това е въпрос на разговор."

"Аз се надявам, че определени уроци са извадени и този път ще бъдем чути" - каза в заключение съпредседателят на ДБ.

Оказва се, от ДБ са чути. Пред Клуб Z съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че в партията са готови за общи действия за местните избори.

"Трябва да има обединение на силите на промяната във възможно най-много градове на местните избори следващата есен, да имаме единни действия по време на кампаниите", заяви Петков.

От "Промяната" обаче засега не се ангажират с конкретни имена или формули като обща подкрепа за кмет, а отделни листи за общински съветници, защото разговорите тепърва предстоят, в т.ч. за Борис Бонев и "Спаси София". Но посочват, че трябва да има общи действия и със СС, за да не се повтаря ситуацията от 2019 г.

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за София засега не е ясно. Неофициално се знае само, че това ще е последният мандат на Фандъкова като кмет - нещо, което тя е искала още преди последните местни избори. За претендент се счита сегашният председател на СОС, поел поста от отстранения Елен Герджиков - Георги Георгиев. Спряга се обаче и името на зам.-кмета Мирослав Боршош, а по-назад във времето - дори това на бившия шеф на болница "Пирогов" и бивш депутат от ГЕРБ проф. Асен Балтов.

Неофициално от "Московска" 33 очакваха ДБ да има своя номинация - на някои от успешните си районни кметове като Георги Илиев или Трайчо Трайков, но такова решение на високо управленско ниво не е имало, няма и сега.

Иначе днес Христо Иванов допълни по отношение на връщането на масовото използване на обичайната бюлетина, пришпорено в парламента от т.нар. Хартиена коалиция - ГЕРБ, ДПС и БСП:

"Все повече нещата, които правят, са задвижвани от съображения, свързани с подготовката за местните избори. Ние сме убедени, че този зор толкова бързо и доста неумолимо да бъде върната хартията е насочен не толкова към парламентарните избори, а към местните.

Този кръстоносен поход, който от БСП подеха очевидно в някаква договорка с ГЕРБ и ДПС, повдига много съмнения. Защото това е точно този тип реванш - връщане на някакви форми на упражняване на власт, отваряне на вратата за определени злоупотреби, които ние бяхме затворили."

По думите му смесеното гласуване от гледна точка на хората е демократичен избор, но същевременно е "силно ограничаващо демокрацията", защото това означава 160 000 невалидни бюлетини.