ЦСКА-София публикува информация и видео за това докъде е стигнал с проекта за изграждането на нов стадион на мястото на “Българска армия” в Борисовата градина.

Говорят представители на маркетингова агенция SPORTFIVE, с която клубът си партнира, а също така Данаил Ганчев, синът на собственика Гриша Ганчев.

"Преди половина наехме голяма международна фирма, която да разработи проект за изграждането на модерно спортно съоръжение. Отделно, започнахме съвместна работа с международно архитектурно бюро и консултантски къщи, започва ЦСКА-София.

Повече от 20 чуждестранни специалисти с богат опит в строителството на стадиони в цял свят пристигнаха в България, за да се запознаят в детайл със съществуващия вече стадион "Българска армия", с парцела, с околната среда и със заинтересованите страни.

Месец по-късно започна същинската работа по създаването на подробен идеен проект на новия стадион. Минавахме стъпка по стъпка през всеки аспект на стадиона. Това включваше ежеседмични дискусии относно големите теми като например предпазване на зелените площи и природата, визия на стадиона и вътрешно разпределение на съоръжението, през технически характеристики като използването на възобновяеми енергийни източници и интеграция на IT и комуникационни системи до най-малкия, но важен детайл като пантона на червения цвят, който да обгръща фасадата на стадиона.”

Нататък от думите на специалистите и Ганчев, става ясно следното (цитираме техните думи във видеото):

1. Стадионът да е устроен така, че природата в Борисовата градина да остане непокътната - това ще постигнем, като запазим насипите на съществуващото вече съоръжение и като го построим в по-малки от настоящите очертания. Отделно, ще върнем почти 50% от площта на прилежащите площи на парка за свободно ползване от посетителите на Борисовата градина.

2. Стадионът да е максимално енергийно ефективен и щадящ околната среда - за това сме се погрижили, интегрирайки най-модерните отоплителни, напоителни и LED осветителни системи.

3. Новият стадион да има препратка към богатите история и наследство на ЦСКА - това ще запазим като изненада за бъдещ етап.

“За всичко това, както и непрестанното съгласуване с различни институции, гарантиращи законосъобразността на проекта и бъдещия строеж, бяха и продължават да бъдат инвестирани много средства от страна клуба”, добавя ЦСКА-София.

И подчертава, че половин година по-късно клубът и междунарадният му партньор “са на финалната права по представянето на изцяло завършен идеен проект и входирането му в съответните държавни институции”.

През цялото това време нито за миг не забавихме работата, която зависи от нас, нито за миг не се поколебахме дали сме на прав път, или дали има изход в края. В тази връзка - готови сме на всякакъв вид партньорства с държавата, стига тя да се чувства удовлетворена и защитена, казва ЦСКА-София.

Вчера Министерството на младежта и спорта обяви, че държавата и ЦСКА-София са постигнали съгласие "в най-кратък срок да бъде подписан предварителен договор за учредяване на съвместното дружество". Информацията започваше с това, до момента няма "предприети реални действия" по процеса за строеж на нов стадион на ЦСКА-София на мястото на "Българска армия", 

“Единственото наше желание е да получим разрешително за строеж на нов, модерен стадион. Стадион, който ще построим с изцяло осигурени от нас средства и за който не молим държавата да ни помага. Напротив - това ще е съоръжение, което ще бъде в полза на държавата; на което при чудесни условия ще тренират и ще играят нашите деца; което ще е мястото, откъдето може да тръгнат следващите големи имена на българския футбол”, заявява ЦСКА-София.

И завършва така:

“Новият стадион е основополагащият фактор, гарантиращ преминаването ни на следващо ниво в развитието на клуба. За да повишим качеството във всяко едно отношение - било то футболно, маркетингово или имиджово, имаме жизнена нужда от модерен нов дом. Всичко тръгва от него.”