Борислав Сарафов, директор на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор, говори по всички актуални теми пред Георги Любенов от БНТ

Запитан за това дали ефективната присъда на Десислава Иванчева е справедлива или превръща бившата кметица в жертва, той каза:

Десислава Иванчева може да бъде жертва единствено на своята собствена алчност. Една от най-тежките форми на корупция е именно в местните администрации. Ако един местен администратор се вземе за човек, от който зависят съдбите на региона, това не е добре и трябва да вземем съответните мерки.

Според него това е пример за справедлива присъда. Тя е постановена от ВКС.

За отвличането на 12-годишния Александър, който изчезна в Перник

Образувано е досъдебно производство за отвличане под надзора на Окръжна прокуратура-Перник. Полагат се усилия за неговото намиране, казва магистратът.

Към момента не знаем дали то действително е отвлечено или просто е изчезнало. Ние все пак трябваше да реагираме и да образуваме наказателно производство и най-близкият текст, единственото възможен, е да образуваме производство за отвличане. Това са разпоредбите на НК, който за съжаление не е актуализиран от много отдавна.

Аз благодаря на всички граждани, които полагат усилия, благодаря на гражданското общество, че се е мобилизирало да открие детето - над 1000 души са се активизирали. Надявам се тази история да получи благополучен завършек.

За постигнатото през мандата му на директор на НСлС и за преизбирането на Борислав Сарафов за втори мандат:

Сред следователите аз съм пръв сред равни. За 5 години постигнахме много. Службата израсна кадрово, професионално и административно. Общественият и професионален имидж на службата е висок, каза още Сарафов (не посочи на какви данни се базира, б.р.).

Разполагаме с изключително модерно оборудване с модерен софтуер, който е одобрен от нашите евроатлантически партньори.

В България работят следователи, които разследват по дела. Това са досъдебни производства с особено висока фактическа и правна сложност. Това са най-тежките дела – финансови разследвания, тежки форми на корупция, организирани престъпни групи (също без да посочи конкретни успехи, б.р.)

За разследването на убийството на българския граничен полицай

За смъртта на българския полицай Петър Бъчваров са задържани братята Енгин и Мустафа, каза Сарафов.

Една от основните версии за стрелбата на границата, която циркулира сред местните, е, че са стреляли, защото са се уплашили.

"Това по никакъв начин не омаловажава деянието и вредоносния резултат. Те са убили униформен български полицай и се надявам да си получат заслуженото", казва той.

Според него извършителите не са били стреснати, а изключително арогантни, опитали са се да влязат и да доубият военния.

Изключително нагло. Не мисля, че са невменяеми и не могат да носят отговорност за деянието си.

В рамките на утрешния ден следователи и екип от експерти ще направят следствен експеримент, за да установят точно откъде са произведени изстрелите.

За внесения в съда обвинителен акт по делото “Семерджиев”

Надявам се Георги Семерджиев да получи максимална присъда, защото това наистина е изключително арогантно деяние (засега поведението му е квалифицирано по изключително тежкия член като предумишлено убийство с непряк умисъл, б.р.)

Поведението му е недопустимо.

За разпита на министъра на енергетиката тази седмица

Министърът на енергетика беше повикан на разпит за това дали има, или не нарушения при доставките на газ. Цял екип следователи работят и се надявам истината съвсем скоро да излезе наяве. Надявам се, че до Нова година ще имаме изясняване на случая.

За задържания висш служител на Гранична полиция с подкуп

Задържан е висш служител на гранична полиция с подкуп от 2000 лева. за доставка на технически средства. Казал е, че защото те така работят. Което говори за системност, казва Сарафов (той е един от най-верните съмишленици на Иван Гешев, включително във водещата се откровена война с МВР, б.р.)

За работата с МВР

Лично аз с МВР работя добре и няма напрежение, казва следовател №1.