Как Германия за посрещне следващата вълна на пандемията, поучавайки се от допуснатите грешки и проучвайки кои мерки са били ефикасни? На този въпрос днес отговори официална комисия, съставена от вирусолози, социолози и икономисти.

Докладът им бе представен публично и в него те се отнасят доста критично към някои от взиманите през изминалите две години мерки.

Изводът от проучването е, че най-голям ефект за предпазване от вируса имат маските, но само, ако се носят правилно.

Ето какви са и другите изводи от проучването:

Локдаун

Намаляването на физическите контакти води до намаляване на разпространението на заразата. Ако тя все още не се е разпространила масово, мярка като локдаун е ефективна. Най-голям е ефектът й в началната фаза на затварянето. Колкото по-дълго трае локдаунът, толкова по-малко хора са готови да спазват ограниченията и ефектът силно намалява.

Проследяване на контактите

И тази мярка е ефикасна само в началото на прилагането на пандемията. За да работи тя, е необходима и по-сериозна дигитализация на данните за инфекциозни заболявания.

Ваксинационни паспорти

Мярката за допускане на хора на обществени места само с доказана ваксинация или преболедуване работи също в началото на прилагането й. Колкото повече време минава, толкова повече отслабва защитата от ваксинирането или преболедуването. Освен това тази мярка не е успяла да убеди скептиците да се ваксинират. Препоръчва се при големи събирания и пандемична обстановка да се набляга повече на тестовете.

Затваряне на училищата

Ефектът от затварянето на училищата все още не е доказан, тъй като обработката на тези данни е по-сложна. Една от причините е и мутацията на вируса. Докато в първата вълна децата се заразяваха по-рядко, то при вълната от варианта Омикрон бяха засегнати еднакво деца и възрастни. Затварянето на училищата обаче има доказуем негативен ефект върху общото благоразположение на децата, затова комисията препоръчва да се направи по-детайлно изследване на тази мярка.

Маски

Носенето на маски е безспорно ефективен инструмент за справяне с пандемията. Те обаче трябва да се носят правилно иначе от тях няма голям смисъл. Препоръката е да се засили комуникацията по тази тема и да се обяснява непрекъснато как трябва да се носи маската, за да се избегне разпространяване на заразата. Ефективни са медицинските маски, а не маските то плат. Препоръчва се и в бъдеще в затворени помещения с висок риск от зараза да е задължително носенето на маски.

Психосоциално въздействие на мерките

Изследванията от Германия и други държави показват, че пандемията е провокирала и по-сериозни психическо страдание най-вече при младите хора и жените. Жените са били натоварени с гледането и обучаването на децата, което е ограничило възможността им за работа. В същото време часовете неплатен труд на жените са се удвоили. Препоръката е в бъдеще да се осигурява достатъчно възможност за помощ на хора с психическа криза, достатъчно превантивни мерки и задължителен минимален контакт с хора от близкото обкръжение, независимо от ограниченията.