Русия е започнала да изнася зърно от украинските територии, които е окупирала, предаде Би Би Си.

Кораб, превозващ 7 000 тона зърнени храни, е напуснал пристанищния град Бердянск, за да отиде в „приятелски страни“, съобщава британската медия, цитирайки проруски регионален служител.

Киев от седмици обвинява Русия, че краде нейното зърно от Южна Украйна - нещо, което Москва отрича - и че блокира украинските пристанища, допринасяйки за глобалния недостиг на храна.

Много е трудно да се проследят отделни пратки с откраднато украинско зърно, но има много доказателства, че голяма част от него отива първо в Крим, предаде още Би Би Си.

„Те първо вземат зърно в анексирания Крим, откъдето го транспортират до пристанищата на Керч или Севастопол, след това товарят украинското зърно на руски кораби и отиват в Керченския проток“, казва Андрий Клименко, експерт в Института за черноморски стратегически изследвания в Киев.

„Там, в Керченския пролив (между Крим и Русия), те прехвърлят украинско зърно от малки кораби на кораби за насипни товари, където то се смесва със зърно от Русия – или в някои случаи плават до тази зона, само за да си дадат вид, че товарят руско зърно“.

Той добавя, че то после се изнася с руски сертификати, че е руско зърно.

След това корабите често се насочват към Сирия или Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че страната му е проучила твърденията за транспортиране на украинско зърно в Турция и досега не е намерила никакви доказателства.

„Видяхме в документите, че пристанището на тръгване на корабите и страната на произход на стоките е Русия“, каза той, цитиран от Би Би Си.