Турция и Русия постигнаха предварително споразумение за подновяване на доставките на украински селскостопански продукти от Одеса, но Киев остава скептичен към предложението според хора, запознати с дискусиите, цитирани днес от Блумбърг. 

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предложи военна помощ за разчистване на мини край бреговете на Одеса и ескортиране на корабите със зърно, но Украйна все още не е одобрила плана, притеснена, че премахването на мините може да остави жизненоважното ѝ пристанище незащитено срещу руска атака, са казали пред агенцията хора, говорейки под условие за анонимност. 

Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да преговаря в Анкара по плана в сряда.

„Мисля, че нашите военни могат да се споразумеят за най-добрия начин да го организират, така че корабите да могат да преминават през тези минни полета, които трябва да бъдат разчистени“, каза Лавров пред репортери на пресконференция в Москва в понеделник, цитиран от Блумбърг.

Остава неясно дали Украйна ще изпрати свой представител на преговорите в турската столица.

„Като коментира предварително постигането на споразумението, Русия се стреми да прехвърли отговорността върху Украйна“ за прекъсване на доставките, каза в текстово съобщение Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна, цитиран от агенцията. „Фактът обаче остава, че продоволствената криза е създадена изкуствено само от Русия и Русия”.

Руското нахлуване прекъсна доставките на зърно и други селскостопански продукти от Украйна, заплашвайки милиони хора на традиционните й пазари с недостиг на храна. Москва отрече отговорност за прекъсването, но поиска облекчаване на санкциите на САЩ и Европа, ограничаващи износа на торове и селскостопански продукти, отбелязва Блумбърг.

Всъщност, нито руското зърно, нито руските торове са обект на санкции, но е вярно, че висши руски представители неведнъж са поставяли отмяната на наказателните мерки като условие за възстановяване на износа на украинска земеделска продукция.

Турция от месеци се опитва да посредничи в конфликта. Тя иска да създаде център в Истанбул, който да наблюдава и координира зърнените доставки. Украйна не е участвала пряко в преговорите, според служител там.

Русия също така настоява за възможността да инспектира кораби, доставящи в Украйна оръжия, условие, на което Киев се съпротивлява.

В мирни времена Русия и Украйна имаха 30-процента от международния износ на зърно и почти три четвърти от износа на слънчогледово масло. ООН предупреди неколкократно, че спирането на украинския износ може да предизвика глад в големи части от Третия свят като Близкия изток, Северна Африка и Югоизточна Азия.

В средата на март Държавният департамент на САЩ е изпратил писма до 14 страни, главно в Африка, с предупреждение да не приеват руски кораби, които извозват от черноморски пристанища предполагаемо крадено зърно от Украйна, пише днед "Ню Йорк таймс".

Миналата седмица ротационният председател на Африканския съюз Маки Сал, президент на Сенегал, призова за вдигане на западните санкции срещу Русия след среща с руския президент Владимир Путин в Сочи.