Украйна прегрупира военни подразделения в Запорожко направление. Това съобщи за РИА Новости Владимир Рогов, председател на движението "Ние сме с Русия" и член на Главния съвет на назначената от Москва администрация на Запорожка област, цитиран от "Фокус".

"Запорожкото направление се превръща в основно за нашите противници по отношение на настъплението и провокациите по отбранителната ни линия. Сега силите от Херсонското направление ще бъдат прехвърлени в запорожкия участък на фронта“, цитира агенцията думите на Рогов.

Според него сега линията на отбраната се укрепва, тъй като украинските войски може да хвърлят максимални сили за пробива й.

"Техният план, който те не крият, е да стигнат до Бердянск, като по пътя превземат Василевка, Пологи и Мелитопол. Друга линия на атака е пресичането на Днепър и превземането на Запорожката атомна електроцентрала", добавя Рогов.

Същевременно стана ясно, че след загубата на Херсон Геническ е избран за временна столица на Херсонска област и там вече се намират основните органи на властта. Това обяви пред репортери представителят на назначената от Москва администрацията на региона Александър Фомин, предава ТАСС.

"От днес временната административна столица на Херсонска област е Геническ. Там са съсредоточени всички основни власти", цитира агенцията думите му.

Руските сили установиха контрол над Геническ на 27 февруари. Градът се намиран на брега на Азовско море. Известен е като морско пристанище и курорт.

На 9 ноември руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди изтеглянето на руските войски в Херсонска област от десния бряг на Днепър. Решението за изтегляне на силите е свързано, наред с други неща, със заплахата от изолация на подразделенията при евентуално наводняване на териториите под Каховската водноелектрическа централа. Повече от 115 хиляди цивилни вече са евакуирани от десния бряг на реката.