Новак Джокович е получил виза за Австралия и ще може да участва на Откритото първенство по тенис на страната в началото на следващата година. Това предават местни медии, цитирани от агенция "Ройтерс" и БТА. Информацията е на Guardian Australia и местната телевизия ABC.

Сръбският тенисист бе депортиран от Австралия през януари, след като влезе в страната неваксиниран. Бившият номер 1 в света бе получил забрана да влиза в страната до 2025 г., но още тогава бе обявено от предишните управляващи, че тя може да падне. 

Според ABC министърът на имиграцията на Австралия Андрю Джайлс е отменил въпросната забрана, което ще позволи на Джокович да се състезава на един от любимите си и много успешни турнири. От Министерството на имиграцията обаче отказаха коментар за момента.

Директорът на Откритото първенство на Австралия Грег Тайли каза по-рано този месец, че Джокович ще бъде добре дошъл през януари, ако успее да получи виза.

Австралия отмени през юли правило, което изискваше международните пътници да декларират ваксинацията си срещу COVID. А Джокович каза през октомври, че е получил „положителен знаци“ относно усилията за помилване.

Самият Новак Джокович заяви по време на участието си на финалния турнир на АTP в Торино, че "очаква отговор".

"Още няма нищо официално. В очакване сме. Моите адвокати водят преговори с правителството на Австралия. Това е всичко, което мога да кажа за момента", лаконичен бе сръбският тенисист.

Жокера стартира с победа в Торино

Новак Джокович се наложи над "абоната" си Стефанос Циципас с 6:4, 7:6 (4) на старта си във финалите на ATP. 35-годишният сърбин успя да направи един пробив в първия сет, а след това спокойно запази аванса си.

24-годишният Циципас, който е победител в турнира от 2019 г., успя да направи повече асове - 9 срещу 3 и не допусна нито една двойна грешка, но при разиграванията не бе в състояние да вземе важните точки.

Във втория сет Джокович, който е номер 8 в световната ранглиста, даде на съперника си една възможност да го пробие, като направи две поредни двойни грешки на сервис, но гъркът не успя да се възползва от този шанс и двамата стигнаха до тайбрек.

Там отново Джокович показа по-голям опит и зрялост, като със страхотен минаващ удар направи минипробив за 3:1. След това Новак поведе и с 5:1, като съперникът му така и не успя да навакса изоставането, а мачът завърши с точка при сервис на Джокович.

С този успех носителят на 21 титли от турнирите на Големия шлем поведе в класирането на "зелената" група пред Андрей Рубльов, който по-рано в понеделник се наложи над Даниил Медведев в руския сблъсък в три сета.

Днес са вторите мачове от групата на Рафа Надал, който отстъпи пред американеца Тейлър Фриц на старта.