Режисьорът Явор Гърдев е поредният, подал оставка от Народния театър "Иван Вазов" заради разрастващия се скандал около пиарката Велислава Кръстева. Той обясни пред бТВ във вторник, че вече е депозирал оставката си като чака да мине предстояща премиера на поставяна от него пиеса, така че оставката му имала "срок на падеж".

Преди него желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност главен драматург обяви преди дни писателят Захари Карабашлиев. Режисьорът Александър Морфов също обмислял да си тръгне от театъра, по думите на служебния министър на културата Велислав Минеков.

"В момента има токсична работна среда."

Така Гърдев обясни желанието си да напусне Народния театър. И добави, че има напрежение в културната институция.

Публично за това напрежение се заговори, след като на вратата на кабинета на Кръстева се появиха надписи "ДПС", "Изчезвай", "Връзки с олществеността на ДПС"и др., а табелката с името ѝ беше изкъртена. По-късно отговорността пое Морфов, като обясни, че е имал желание преди да пристъпи към подобни действия да говори с директора на театъра Васил Василев, но това не се случило. Режисьорът добави, че постъпката му е дошла като реакция на поведението на Велислава Кръстева.

Кръстева, която дълги години беше пиар на ДПС и зам.-министър на културата от квотата на движението в кабинета на Тройната коалиция, депутатка  и т. н., реши да демонстрира отново близостта си до почетния председател Ахмед Доган, като го придружи при гласуването му на парламентарните избори на 2 октомври. 

Явор Гърдев днес деликатно описа действията на Велислава Кръстева, която преди дни публикува пост в социалните мрежи как е атакувана, но няма намерение да подава оставка, като "нетактичен ход". 

"От имиджова гледна точка това беше нетактичен ход, който доведе до алергични реакции", каза той. "Госпожа Кръстева се оказа обидена или обект на агресия. Но нетактичният ѝ ход обвързва Народния театър с неща, които хвърлят съмнения"

Той предположи, че в ситуацията може да има някакво разрешение, ако има някакъв личен жест - "доброволно оттегляне".

Гърдев обясни, че Морфов е трябвало да подходи по различен начин, но действията на Велислава Кръстева са създали напрежение.

Той подчерта и колко е важно да бъде съхранен творческият суверенитет. И така обясни и защо Карабашлиев също е решил да си подаде оставката, след като беше вкаран от Минеков в "партийна квота на ДБ" в театъра.