Руският държавен монополист в експорта на тръбен петрол "Транснефт" е бил уведомен от Украйна, че доставките на суровината до Унгария през южния коридор на нефтопровода "Дружба" са спрени. Това съобщи късно вечерта във вторник Ройтерс, позовавайки се на информация от агеция РИА. 

"Украинската страна ни информира, че е спряла изпомпването на петрол към станция Фениеслитке в Унгария, заради спад на налягането", се казва в изявление на Игор Дьомин, секретар на президента на "Транснефт". 

Компанията, която управлява украинския участък от нефтопровода "Дружба", засега не е открита за коментар. 

Унгарската MOL изпрати отделно изявление до медиите, в което твърди, че е уведомена от Украйна, че доставките на петрол за Унгария, Словакия и Чешката републиката през "Дружба" са преустановени. 

Според информацията на Будапеща, резервите на MOL са достатъчни, за да осигурят потреблението, докато ситуацията не се разреши. 

Междувременно стана ясно, че премиерът Виктор Орган е свикал спешен съвет по национална сигурност. 

"В отговор на спирането на петрола по тръбопровода "Дружба" и ракетния удар на територията на Полша, Виктор Орбан свика Съвета за отбрана на Унгария в 20:00 часа (21 часа българско време)", обяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Информацията идва в момент, в който стана ясно, че руски ракети са поразили полското село Пжеводов. Полша е страна-членка на НАТО.