Високопоставен служител на американското разузнаване обяви във вторник вечер пред Асошиейтед прес, че руски ракети, предназначени за Украйна, са преминали и са се разбили в Полша. Данните бяха за двама загинали в Пжеводов, селище, което се намира на 6 километра от границата с Украйна.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер не потвърди веднага информацията, но посочи, че премиерът Матеуш Моравецки спешно е свикал Съвета по национална сигурност заради възникнала "кризисна ситуация". Мюлер изрично помоли медиите да не коментират случая, преди да излезе официално съобщение от властите във Варшава.

След продължило близо два часа и половина заседание от полското правителство дойде официално потвърждение за експлозията и за двама убити, без обаче да споменава кой или какво я е причинило.

Варшава е в постоянен контакт с генералния секретар на НАТО и с американски представители и проучва дали могат да започнат консултации по член 4 на Северноатлантическия пакт, беше позицията на властите в Полша.

Член 4 гласи, че страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато според някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях. Той бе например активиран от Турция през 2015 г. 

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в туитър, че е разговарял с полския президент Анджей Дуда и е изказал съболезнования. Алиансът наблюдава ситуацията и съюзниците провеждат консултации. Важното е да бъдат установени всички факти, изтъква Столтенберг.

Според трима военни експерти цитирани от Би Би Си, съдейки по разпространените в социалните мрежи снимки на отломки, може да става дума за ракети "земя-въздух" С-300, които са на въоръжение и в Русия, и в Украйна и са били използвани и от двете страни по време на войната.  

Първи от лидерите на ЕС реагира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на срещата на Г-20 на индонезийския остров Бали.

„Шокиран съм от новината за ракета или други боеприпаси, убили хора на полска територия. Моите съболезнования на семействата. Ние сме с Полша. В контакт съм с полските власти, членовете на Европейския съвет и други съюзници“, написа той в туитър.

„Проучваме тези съобщения и сме в тясна координация с нашия съюзник в Полша“, отговориха на запитване на Клуб Z от НАТО.

Малко след Мишел се изказа и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също е на о. Бали. Тя заяви, че е разтревожена от съобщенията и изрази съболезнования.

Москва отрече и заговори за провокация

Руското министерство на отбраната обяви твърденията за падането на руски ракети в Полша за "провокация", предаде ТАСС.

"Изявленията на полските медии и официални лица за предполагаемото падане на "руски" ракети в района на селището Пшеводов е умишлена провокация с цел ескалиране на ситуацията. Не са нанасяни удари по цели в близост до украинско-полската граница с руски средства за унищожаване", изтъкнаха от министерството.

Реакцията на Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че застава плътно зад "нашите полски братя и сестри".

"Терорът не се ограничава до нашите национални граници. Руски ракети удариха Полша. (…) Да обстрелват с ракети територията на НАТО. Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност! Това е много значителна ескалация. Трябва да действаме."

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър оповести, че "министерството на отбраната е запознато с тиражираната в медии информация, че две руски ракети са ударили място в Полша, близо до границата с Украйна".

"Когато става дума за нашите ангажименти за сигурността и Член 5 (от Северноатлантическия договор), ние сме били кристално ясни, че ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО". 

Според Член 5, в случай че срещу някоя от държавите-членки на Алианса има въоръжено нападение, останалите членове ще считат това за акт на насилие срещу всички и ще предприемат мерки, които сметнат за правилни, за да помогнат на нападнатата членка.

Полша е сред най-близките съюзници на Украйна във войната срещу Русия. 

В Унгария също беше свикан съвет за национална сигурност.

"В отговор на спирането на петрола по тръбопровода "Дружба" и ракетния удар на територията на Полша, Виктор Орбан свика Съвета за отбрана на Унгария в 20:00 часа (21 часа българско време)", обяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Днес Москва изстреля голям брой ракети срещу украинската територия, прекъсвайки електрозахранването на поне седем милиона домакинства. Засегната беше и съседна Молдова.