Полша, държавите от Балтика... въпрос на време е руският терор да продължи.

Това обяви в среднощния си брифинг президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като по непотвърдена информация руски ракети удариха Полша и убиха двама души, предаде Асошиейтед прес.

"Терорът не се ограничава до нашите държавни граници. Руски ракети удариха Полша. Колко пъти Украйна говори за това, че държавата-терорист не може да бъде ограничена? Полша, Балтика... Въпрос на време е руският терор да продължи. Трябва да поставим терориста на мястото му! Колкото по-дълго Русия се чувства безнаказана, толкова повече заплахи ще има за всеки, до когото могат да достигнат руските ракети".

"Колкото по-дълго Русия се чувства безнаказана, толкова повече ще нараства заплахата за тези, които могат да бъдат достигнати от руски ракети. Тя изстреля ракети през територията на НАТО... Това е ракетен удар срещу колективната сигурност! Това е значителна ескалация. Трябва да бъдат предприети действия"

Накрая Зеленски се обърна към "нашите полски братя и сестри".

"Украйна винаги ще ви подкрепя! Терорът няма да пречупи свободните хора! Победата е възможна, когато няма страх! Не го изпитваме - нито ние, нито вие. Русия е изправена сама срещу света. Русия губи на бойното поле. Русия тероризира и нас, и вас, и всеки, който може да достигне. Ще направим всичко възможно, за да я спрем!"

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обяви, че "ударите на полската територия не са инцидент, а предварително подготвяно "здрасти" от Русия, дегизирано като "грешка".

"Това се случва, когато злото не бъде наказвано и политиците се занимават с "умиротворяване" на агресора. Руският терористичен режим трябва да бъде спрян. Съболезнования за близките на жертвите".