Директорът на ЦРУ Бил Бърнс пътува до Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и неговите колеги от разузнаването във вторник, обяви американски служител пред Си Ен Ен.

Визитата му съвпаднала с вчерашния руски обстрел. Това е вторият известен път за по-малко от месец, в който шефът на ЦРУ посещава Киев.

В понеделник Бърнс бе на среща в Анкара с неговия колега от руското разузнаване Сергей Наришкин. В разговора си със Зеленски Бърнс разяснил предупреждението, което е отправил към Наришкин против употребата на ядрени оръжия и затвърдил ангажимента на САЩ да предоставят подкрепа на Украйна в борбата срещу Русия.

Бърнс и други американски служители заявиха публично, че не виждат доказателства Москва активно да се готви да използва ядрено оръжие. Но служители, запознати с разузнавателни данни, предупреждават, че рискът е може би най-високият след началото на инвазията през февруари.

На предишното си посещение в Киев през октомври Бърнс "затвърди ангажимента на САЩ да предоставят подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия, включително продължаване на споделянето на разузнавателна информация", каза тогава американски служител пред Си Ен Ен.

Шефът на ЦРУ беше изпратен в Москва миналия ноември, преди Русия да нахлуе в Украйна, за да предупреди Кремъл за последствията от инвазия. Той също така е участвал в дискусии с Наришкин относно американски граждани, задържани в Русия, включително Бритни Грайнър и Пол Уилън.