Президентът Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова се срещнаха и отново не се разбраха - по нито един въпрос. Консултациите с петата парламентарна сила, част от процедурата преди връчването на първия мандат, не мина в конструктивен дух, а в трудно сдържано напрежение между двамата, докато си разменяха любезни нападки за бюджет, самолети, защо Радев бави толкова мандата и как БСП не е успяла и един път да състави правителство с третия мандат.

Нинова: Да се връчи по-бързо първият мандат

По същество относно бъдещия кабинет Нинова отново потвърди, че соцпартията няма при никакви условия да подкрепи първи мандат на ГЕРБ. Но е готова на разговори с ПП, когато вторият мандат отиде при втората политическа сила в парламента. Аргументите: с "Продължаме промяната" в коалиционния кабинет били направили добри неща. Сега имало някои различия - като хартиената бюлетина, но това било нормално. От БСП смятали, че по-скоро ще има правителство, уточни тя след края на срещата.

"Досега времето, което ни дадохте за преговори, е загубено. Няма резултат", каза лидерката на БСП.

След което добави, че според нея няма нужда от толкова време преди връчването на първия мандат, защото същинските преговори ще почнат след това. Тогава обаче започват да текат и срокове.

"Сериозни разговори за правителство не се водят. Първата политическа сила демонстрира непоследователност на посланията - кабинет на малцинството, подкрепа на втория мандат, експертен кабинет с третия мандат... Вместо да се използва времето, има обвинения между първата и втората сила", посочи тя.

И добави: 

"Колкото по-скоро се случи връчването на първия мандат, толкова по-бързо ще започнат разговорите за правителство."

"Не мисля, че това е загубено време", репликира Радев като напомни, че Конституцията не дава срокове на този етап от процедурата.

Радев: Три пъти давам мандата на БСП и тя не успява да направи кабинет

И реши да клъвне събеседничката си:

"Три пъти връчвам мандата на БСП и три пъти тя не успя да състави правителство."

След което подробно разясни защо бави процедурата. При неуспех за съставянето на правителството, ако по-бързо даде мандатите, това означавало парламентът да бъде разпуснат в края на номеври, началото на декември. И така се стигало до избори в края на януари или началото на февруари 2023 г., "когато партиите не можете да водите ефективно кампания". Имало празници, Коледа, лоши метеорологични условия, избирателите щели да имат още по-малки стимули да гласуват.

"Наистина ли да се отиде натам - задавам този въпрос на партиите."

"Ако стигнем до тази хипотеза, не искам предумишлено да водя натам. За разлика от други, аз трябва да мисля и за най-тежкия вариант. Ако отидем на предсрочни избори, кога да бъдат те? И кои закони ще останат неприети?", добави той.

Чий е бюджетът и как правителството е преборило вече и инфлацията

Другата ябълка на раздора в разговора беше бюджетът. Служебното правителство отказа да внася в парламента нов бюджет, а БСП е една от партиите, които най-силно настояват това да се случи.

"Особено важно е да се приеме бюджетът", каза Нинова за приоритетите на парламента, като изброи нова минимална заплата от 850 лв., въвеждане на понятието "енергийна бедност", таван на ценните на енергоносителите, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и силен младежки пакет и политика за децата.

"Очевидно няма да имаме внесен бюджет от служебния кабинет. Възнамеряваме тези предложения да ги внесем между първо и второ ченете при удължаване на действието на сегашния бюджет", каза соцлидерката.

"Когато ни връчихте третия мандат, ние го задържахме достатъчно дълго, за да се приеме бюджетът на станата. Показахме отговорност достатъчно дълго и сега подхождаме също толкова отговорно. Искаме да имаме редовно правителство", отговори тя на упрека на Радев, че от БСП все не могат да направят кабинет.

Той отвърна:

"Това е вашият бюджет" с подтекст, че не разбира защо Нинова иска нов бюджет, след като продължава да се изпълнява този, изготвен от коалиционното правителство.

Радев продължи с намеците:

"Всички сме загрижени за социалната криза. Знаете сагата с дървата (един от декларираните приоритети на Нинова като министър на икономиката, която твърдеше, че цените им ще паднат-бел. ред.), там вече се наваксва".

След което мина в традиционните си похвали за успехите на служебното правителство. Не пропусна да вмъкне и темата за инфлацията, която вече при управлението на назначения от него кабинет започвала да спада. Това отчетоха данните на НСИ за октомври, но движението е толкова минимално, че е трудно да се каже дали става дума за устойчива тенденция.

"Не приемам, че няма да има заплати, пенсии, служебното правителство обрича всички на глад, студ. Ще има коледни добавки и започват разговорите на правителството със синдикатите за минималната работна заплата, ще има повишение. Работи се по понятието "енергийна бедност", много години бяха пропилени за това, но и това ще стане. Правителството завари високи темпове на инфлация и положи много усилия, има резултати за октомври", каза Радев.

Имало опасения какво ще стане, ако се внесе друг бюджет в парламента - как щяло бъде овладяно предизборното наддаване.

"Предлагате удължаване на нашия бюджет, но той вече не е актуален", контрира Нинова.

Тя се впусна в защита и по темата за дървата - "редовното правителство направихме нещо добро". Но се получило надуване на цените.

"Ще внесем нашето предложение за закон за спекулата. Има спекула и в дървата, но не само там. През 2020 г. направихме такова предложение, вие наложихте вето", продължиха с изясняването на отношенията двамата.

Схватка и за изтребителите

Радев се показа особено засегнат по въпроса за изтребителите. Като "призова да не се противопоставят национална сигурност на социални въпроси".

"Бихте ли били по-конкретни", обърна се той към Нинова.

Служебният кабинет внесе предложението за новите осем Ф-16, вашият министър на отбраната говореше за офертите за грипените. Как така е възможно да се прави дългосрочна политика по оръжията от служебния кабинет, а не може да се прави дългосрочна социална политика.

Не е въпрос на противопоставяния, а на приоритети. В този момент и в тази криза е по-важно да подкрепим хората, децата, бедните, пенсионерите, отколкото тези инвестиционни проекти, подкрепяме ги, но не сега, отговори лидерката на БСП.

"Това не са наши (на коалиционния кабинет-бел. ред), а ваши предложения", каза Радев за Ф-16. "Надявам се на по-рационално говорене по тази тема."

"Не сте прав, няма срокове за Ф-16", върна уточненията Нинова. "Ваше право е да ги тълкувате - ние не гласувахме в кабинета за тях."

"Това донякъде и обяснява защо правителството не успя да удържи властта", заключи Радев.

"Друга е причината...", каза Нинова и тук публичната част от тази напрегнатата пинг-понг размяна на реплики между двамата приключи.