Селекционерът на националния отбор на Нидерландия Луис ван Гаал заяви, че феновете на тима, които бойкотират Световното в Катар заради притесненията около неспазването на човешките права, трябва да получат уважение за своя избор.

Ван Гаал обаче се надява, ако тимът стигне до финала, въпросните запалянковци поне ще гледат по телевизията, пише агенция „Ройтерс“.

Специалистът повтори мнението си, че Катар не би трябвало да е домакин на Мондиал 2022, а причината е, че държавата е прекалено малка за турнир с участието на 32 отбора. Тази теза застъпи преди дни и човекът, който до голяма степен даде първенството на емирството - бившият президент на ФИФА Сеп Блатер.

Ван Гаал добави, че очакваните 3000 почитатели от Нидерландия, които ще пътуват, за да наблюдават на живо най-голямото спортно събитие, ще са много важни за неговия отбор.

„Фантастично е, че тези хора ще бъдат тук, каза Луис ван Гаал. - Световното трябва да се приема от най-напредналите футболни държави. От друга страна тренировъчния терен, който имаме на разположение, не би могъл да бъде по-добър. Хотелът и организацията са перфектни. Очаквам с нетърпение турнира, но по-важното е футболистите да се чувстват по същия начин.“

„Може да нямаме най-добрите футболисти в света, но вярвам, в отборната игра и смятам, че имаме играчите, с които да изпълним плановете си“, увери Ван Гаал.

Нидерландия започва участието си на Мондиал 2022 с мач срещу Сенегал в понеделник.