Комисията по културата и медиите към Народното събрание подкрепи на днешното си заседание по-високите квоти за българска музика в ефира на обществените медии БНТ и БНР, съобщи БТА.

Предложението, свързано с промяна в Закона за радиото и телевизията, беше прието на първо четене с 10 гласа за и двама въздържали се.

Какво предвиждат промените?

Най-малко 50 на сто от общото годишно време, предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от политематичните програми на националния обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори, се казва в законопроекта, внесен от народни представители на партия "Възраждане".

Предвижда се най-малко 60 на сто от общото годишно време в часовия диапазон между 6:00 и 20:00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.

Най-малко 50 на сто от общото годишно време в часовия диапазон между 20.00 и 06.00 ч., предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от програмите на националния обществен доставчик на радиоуслуги, трябва да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.

Най-малко 10 на сто от тези произведения не трябва да са излъчени по националните обществени доставчици на радиоуслуги преди повече от 5 години, се предвижда в законопроекта.