Президентът Володимир Зеленски заяви днес, че ракетата, паднала на територията на Полша, не е украинска и не е част от украинско въздушно нападение, предадоха украинските медии.

На пресконференция държавният държавният глава заяви, че е информиран за това лично от военното командване и поиска достъп на украински представители до мястото на взривовете в Източна Полша.

"Не се съмнявам във вечерния доклад лично на мене от командващия на Въздушните сили до главнокомандващия (Валерий) Залужни - в това, че това не е наша ракета или не е наш ракетен удар. Не виждам смисъл да не им се доверявам, с тях преминах през войната… Всичко, което Украйна поиска - цяла нощ говорихме с разни лидери, договорихме се, че много от тези разговори  ще бъдат непублични… имам много проста позиция: може ли да бъде допусната Украйна на мятсо?.. Докато следствието не е завършило, може ли да не се правят окончателни изводи.. Ние имаме ли право да бъдем в съвместната следствена група? Аз смятам, че да", каза Зеленски.

По думите на президента, един удар по Западна Украйна съвпада по време с взрива на територията на Полша, но по информация украинските военни, снарядът е избухнал в небето над украинска територия.

"Ние сме справедлива държава. Ако това е било използване на нашата ПВО (противовъздушна отбрана - б.р.) и на територията Полша са намерили отломки, искам тези доказателства. Ако, не дай Боже, някаква отломка е убила тези хора, трябва да се извиним. Но, прощавайте, отначало -  следствие, достъп, данните, които вие имате, ние искаме да ги получим", добави той.

По-рано днес председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че Киев иска със своите партньори да анализира вчерашния инцидент и да се запознае с информацията, която е дала основание за заключенията на съюзниците му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Киев "е напълно отворен за детайлно проучване на ситуацията", написа Данилов на официалната страница на съвета във Фейсбук.

Той също така заяви, че Украйна разполага с доказателства за "руска следа" в инцидента и повтори думите на украинския президент Володимир Зеленски, който обвини Москва в "ракетен терор". Данилов не предостави никаква информация за доказателствата, за които говореше.

И Полша, и Съединените щати ще трябва дадат съгласие Украйна да участва в разследването на инцидента, заяви полският президент Анджей Дуда.

"Разследването се води от полски и американски експерти и ако някой трябва да бъде допуснат да участва в него, ще е необходимо поне съгласието на двете страни", заяви той по време на пресконференция.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че взривът, при който са загинали двама души, вероятно е причинен от украинска ракета за противовъздушна отбрана, но, че в крайна сметка отговорност носи Русия, тъй като тя е започнала войната в Украйна.