Няма признаци, че атаката с ракета срещу Полша е умишлена. Няма индикации и че Русия готви военна офанзива срещу НАТО.

Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след извънредно заседание на Северноатлантическия съвет. Посланиците на страните членки се събраха по спешност заради инцидента късно вчера край полския град Пжеводов, при който загинаха двама души.

Според предварителния анализ ударът вероятно е причинен от украинска ракета, изстреляна и свалила руска балистична или крилата ракета, посочи Столтенберг. Той обаче бе категоричен, че вината не е на Украйна.

„Главната отговорност носи Русия, докато продължава незаконната си война срещу Украйна“, категоричен бе той.

И припомни, че инцидентът е станал по същото време, когато Кремъл започна масивна атака с ракети срещу градове, села и ключова инфраструктура в цяла Украйна.

Северноатлантическият съвет е стигнал до извода, че засега няма основание за задействане на член 4. За такава възможност намекна снощи полското правителство.

Той гласи, че страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато според някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

„В момента тече разследване, нека изчакаме края и резултатите му“, призова генералният секретар.

Той допълни, че НАТО поддържа комуникации с руските военни по своя линия или чрез союзниците. Но отказа да съобщи дали е имало такива комуникации през последните 24 часа.

Йенс Столтенберг е разговарял с президентите Джо Байдън на САЩ и Анджей Дуда на Полша. Постигнато е съгласие, че всички трябва да останат бдителни, спокойни и да поддържат тясна координация помежду си. Съюзниците ще продължат консултациите и ще наблюдават ситуацията.

Само по себе си случилото се е много опасна ситуация, отговори Столтенберг на въпрос дали смята инцидента за най-напрегнатия момент в историята на НАТО.

Днес ще има среща на контактната група за Украйна за координиране между страните членки на НАТО на подкрепата за страната. Главниат фокус ще е противовъздушната отбрана (ПВО). Въпросът придобива особена важност след засилените руски атаки срещу украинските градове.

Столтенберг приветства факта, че редица съюзници предоставят на Киев модерни ПВО системи. НАТО пък осигурява системи срещу дронове. Необходими са обаче и системи за защита от балистични ракети.

НАТО не е част от конфликта, отговори Столтенберг на въпроса дали е възможно пактът да разпъне чадъра за отбрана над небето на Украйна. Алиансът обаче помага на страната в напълно законната ѝ отбрана срещу агресора.