Европейската комисия предлага корекционен пазарен механизъм за таван за цените на газа, който да продължи най-много една година.

Предложението е било оповестено вчера на среща в Брюксел на КОРЕПЕР – постоянните представители на страните членки на ЕС.

Механизмът трябва да бъде активиран само, ако цените на синьото гориво достигнат изключително високи нива, така че да се избегнат значителни сътресения на пазара и прекъсване на договорените доставки, които биха могли да доведат до сериозен риск за тях. Той предполага „таван“ за цените, който ще бъде фиксиран един месец предварително по индекса TTF и ще бъде активиран, ако цените на неговата основа достигнат предварително определено ниво и повишението им не съответства на подобно увеличение на световните пазари.

С цел избягване на възможни промени на условията на пазара, както и за да може да се реагира на непреднамерени отрицателни последици от този таван, трябва да има предпазни клаузи. Те ще гарантират, че механизмът може да бъде замразен по всяко време, ако доведе до сериозни сътресения на пазара, които да засегнат доставките в ЕС.

Таванът автоматично ще бъде деактивиран, ако месечният преглед покаже, че условията за неговото задействане вече не съществуват.

Регламентът е временен. Той ще влезе в сила след публикуването му в Официален вестник на ЕС и ще важи за срок от една година след публикуването му. Комисията може да предложи неговото удължаване, ако са налице условията за това.