"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" в обща декларация от парламентарната трибуна призоваха "БСП за България" да оттегли внесения от тях законопроект за промени в Изборния кодекс и разговорът за изборния процес да започне публично и начисто. От "Демократична България" също са готови да оттеглят своя законопроект, свързан със софтуера на машините за гласуване. Това обяви от трибуната на Народното събрание съпредседателят на формацията Христо Иванов.

Основната промяна е връщането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

"Ако искате да разговаряме за Изборния кодекс и да има диалог, сме готови", увери той.

И добави, че, ако левицата желае да участва "в мнозинство на реванша", изборът е неин.

Иванов предложи утре БСП да внесе в пленарната зала проект на решение на Народното събрание за оттегляне на законопроекта.

Иванов изтъкна, че 48-ото Народно събрание е започнало с клетви за диалог и изграждане на доверие.

"Това изглеждаше като сериозно намерение, което почива на осъзнаване на фактите до какви нива е достигнало разделението и противопоставянето в обществото и за политическия блокаж. Истината е, че всяка от парламентарните групи направи усилие да даде своя принос да се установи някаква крехка атмосфера на диалогичност в този парламент, прокарахме важни решения, въпреки че не се очертаваше да се сформира правителство, започна да хваща някакъв корен усещането, че може да се говори, че има смисъл от говоренето и то води до някакви действия.

За огромно съжаление, процесът, така, както беше конструиран при разглеждането на промените в Изборния кодекс, е на път да счупи диалога. Вчера в нарушение на правилника не само беше върната възможността да се гласува алтернативно с хартиената бюлетина, а без диалог, без необходимото обсъждане на всички аспекти, беше направен доста голям пакет от промени в кодекса, който може да бъде характеризиран като амбициозна реформа на изборния процес", каза Иванов.

Той допълни, че в рамките на едно среднощно заседание с "ритник" бяха премахнати важни промени като район "Чужбина", например.

"Той не може да бъде изхвърлен от прозореца за една нощ, не се прави така. С уважение към всички аргументи по всички отделни предложения искам да обърна внимание, че наистина се намираме на кръстопът дали ще можем да установим някаква атмосфера на диалог, или просто ще се сформира поредното мнозинство, което ще си прокара каквото си реши", каза Иванов.

Той апелира да се прави разлика между изборното законодателство - процес, който е дългосрочна основа за това как функционира българската държавност, и едно частно решение по конкретен въпрос.

"Призивите за диалог на г-н Карадайъ и на г-н Борисов на този етап изглеждат като призиви да станем смокиново листо, зад което вие да направите това, което така или иначе сте решили", каза още Христо Иванов.

БСП не може да изтегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс, той е минал през комисия. Това каза на брифинг в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Според нея може да се вземе решение на Народното събрание за изтегляне на законопроекта.

"Ние питаме да слагаме ли червена линия, уважаеми демократи, да си отмените решението за оръжията, за самолетите, за всички решения, които бяха взети буквално десет дена след започване на парламента", каза още Нинова.

Според нея разговорът за промени в Изборния кодекс минава на много висок тон и са започнали крайни изказвания и лепене на етикети.

"Ние призоваваме всички да се успокоим и да вземаме разумни решения с разумни аргументи", заяви тя и добави, че тон на този истеричен разговор днес са дали "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с декларацията от сутринта.

Според Нинова партиите, които са си залепили етикетите за проевропейски и демократични, оспорват европейската демокрация, защото никъде в Европа не се гласува с машини.

"Днес си позволиха отново да лепят етикети статукво за партиите, които подкрепяме промени в Изборния кодекс и да се гнусят от тази ситуация, от това статукво, но не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС износ на оръжие за Украйна, плащане сега и веднага на нови самолети", каза Нинова.

И допълни:

"Не искат разговори от "Продължаваме Промяната" с БСП за правителство, независимо дали с втори или трети мандат, ако дойде при нас – тяхна воля, но да се знае отсега от българския народ кой ще провали възможността за редовен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, социални плащания и гаранции за икономиката".

Според нея "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с тази заявка блокират възможността да продължи промяната на модела, за която се борят. Нинова уточни, че смесеното гласуване се превръща в червена линия.

"Тази истерия вече буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот", коментира Нинова.