На мястото на взривовете от ракети в Източна Полша вече са събрани доказателства, които показват последователността на събитията, предаде днес украинската агенция УНИАН, позовавайки се на ръководителя на Бюрото за международна политика при президента на Полша Якуб Кумох.

„Днес има много доказателства, че една от ракетите, които е трябвало да свалят руската ракета, не е поразила целта, системата за самоунищожение не е сработила и тази ракета, за съжаление, доведе до трагедията“, каза Кумох, визирайки двамата убити от ракетата местни жители.

По думите му на мястото на катастрофата работи полско-американски следствен екип, а украинците също са поискали достъп до разследването.

"Ако двете страни са съгласни и доколкото знам няма възражения от американска страна, такъв достъп може да бъде предоставен в близко бъдеще. Ако разследващият екип няма забележки на техническо ниво, а такива вероятно няма да има, тогава няма причина да се отказва достъп на украинците“, каза той.

На въпрос с какви доказателства разполага разследването, той отговори:

„Фрагментите от ракетата, дълбочината на кратера, експертите изчисляват посоката, от която е излетяла ракетата, дори количеството гориво, което е използвала“.

Кумох подчерта, че "никой не обвинява Украйна, че умишлено бомбардира полска територия".

„Оня ден Русия бомбардира Украйна и Русия носи пълната отговорност за всичко, което пада. Това е като ситуация, в която човек е стъпил на пътя и е предизвикал сблъсък между кола и автобус. Колата ли е виновна? Не, човекът, който стъпил на пътя и причинил инцидента е виновен ", - каза той.

Припомняме, че полският президент Анджей Дуда заяви, че експлозиите в Източна Полша са били нещастен случай, а Варшава не смята инцидента с ракетата за нападение срещу страната, тъй като падналата ракета според Дуда вероятно е била изстреляна от украинските сили за противовъздушна отбрана.