Хиляди протестиращи щурмуваха президентския дворец в Шри Ланка. По-рано президентът Готабая Раджапакса избяга днес от резиденцията си, обсадена от стотици хиляди демонстранти, които искаха да го свалят от власт и го обвиняват за катастрофалната икономическа криза в цялата страна.

"Президентът бе изпратен под охрана на сигурно място", заяви за АФП източник от силите за отбрана. "Той все още е президент, защитава го военна част", добави източникът, според когото войниците от охраната на официалната резиденция са стреляли във въздуха, за да не се приближават демонстрантите, докато Раджапакса не бъде евакуиран.

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе заяви днес, че е готов да подаде оставка, за да отстъпи място на правителство на националното единство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"За да се гарантира сигурността на всички шриланкийци, той е склонен да приеме тази препоръка на ръководствата на опозиционните партии", заяви в комюнике неговата канцелария.

По-рано министър-председателят бе свикал спешно кабинета, за да обсъди "бързо решаване" на кризата; поканил беше и лидерите на политическите партии.

ООН бе призовала властите на Шри Ланка и демонстрантите да се погрижат днешните протести да протекат спокойно.

При вълнения в страната през май девет души бяха убити и стотици - ранени.

През април Шри Ланка обяви дефолт по външния си дълг в размер на 51 милиарда долара и започна преговори за спасителни мерки с Международния валутен фонд.

Тази криза, безпрецедентна по мащаби, откакто страната получи независимост през 1948 г., се смята за причинена от коронавирусната пандемия, която лиши 22-милионния остров от валутните приходи от туризма и според икономисти бе изострена от поредица неуместни политически решения.