Русия, режимът на Владимир Путин и представените в Думата политически партии са терористи, се казва в проекторезолюция на Европейския парламент, която трябва да бъде гласувана на 23 ноември в Страсбург.

Сред многото изтъкнати причини е и участието на служители на руското разузнаване във взрив във военен склад в България (явно се имат предвид складове на търговеца Емилиян Гебрев, б.р.) Това е посочено в проекта на групата на Европейските конерватори и реформисти (ЕКР).

Други посочени от всички политически групи деяния са - на първо място, агресията в Украйна, действията на руските войски в Сирия и подкрепата на Москва за режима в Дамаск, нахлуването в Грузия и т.н.

Трима български евродепутати са сред вносителите на различните проекти. От Европейската народна партия (ЕНП) това са Андрей Ковачев и Александър Йорданов (ГЕРБ), а от ЕКР – Ангел Джамбазки (ВМРО).

„ЕП обявява Руската федерация за терористична държава и признава горепосочените действия на президента, правителството, парламента и други органи на РФ за терористични актове.

Всички официални органи на РФ, най-вече президентът, Министерството на отбраната и руската армия трябва да бъдат третирани като терористична организация с всички произлизащи от това последици.

Парламентът призовава Съвета (страните членки на ЕС – б.р.) да обяви руската армия и нейните протежета като групата „Вагнер“ за организация, замесена в терористични действия“, се казва в най-острия от всички текстове – този на ЕКР.

Евроконсерваторите настояват страните членки и международната общност да преследват хората, участващи в подкрепяния от държавата тероризъм, включително вдъхновителите му в най-висшите кръгове на руския елит.

Парламентът насърчава Европейския съвет и страните от ЕС да признаят Русия за терористична държава и да приложат ефективни мерки за пълната й международна изолация. Това трябва да стане чрез цялостно прекратяване на сътрудничеството с нея, замразяване на контактите с представителите й и изгонване на нейните посланици включително от международните организации и форуми, настоява групата на ЕКР.

От ЕНП – първата сила в Европейския парламент, пък настояват в списъка на ЕС на терористичните организации да бъдат включени представените в Думата партии начело с „Единна Русия“ на президента Владимир Путин. Същото трябва да бъде направено със сепаратистките власти в Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и с военната група „Вагнер“ и разположения в Чечения 141-и специализиран моторизиран полк „Ахмат Кадиров“, известен още като „Кадировци“.

България е спомената единствено в проекторезолюцията на ЕКР. Консерваторите говорят за взрив в склад за боеприпаси у нас през 2021 г. Явно е допусната грешка. Такива взривове у нас е имало, но те са били през 2011, 2015 (два пъти) и 2020 г. През април 2021 г. българската прокуратура съобщи, че те са свързани помежду си и че са дело на руски граждани.

Досега свои проекти за резолюция имат 5 от общо седемте групи в Европейския парламент. Всички те настояват Русия да бъде обявена за терористична държава.

Все още нямат свои текстове единствено крайната левица и крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).