Шредер... По повод неговата личност научих тази дума за китарист, който свири ужасно бързо.

През 1962 г. на вчерашния ден е роден - Кърк Хамет. Момче, което се отзовава на едно телефонно обаждане и лети от тихоокеанския бряг до Ню Йорк за прослушване, като заменя една неизвестна група - Exodus с друга неизвестна - Metallica.

Това става след злополучните 11 месеца на Дейв Мъстейн в Metallica и разбира се - едва ли има фен, който до ден днешен да не благодари на провидението, че по този начин имаме хем Metallica, хем Megadeth.

Когато говорим за този 60-годишен "шредер" и напълно забележителна личност, задължително трябва да се пренесем във времето: какво е било през 1983 г. да свириш сола като тези на Seek and Destroy или Phantom Lord (само чуйте от същата година Elton John с албума Too Low for Zero или Spandau Ballet с техния True, б.а.)

Или пък през 1985-а... 

Някои от "жиците" на Кърк са се вплели така органично в ДНК-то на безапелационно гениалните композици на тандема Хетфийлд - Улрих, че просто няма как да си ги представим без тях.

40 години по-късно Кърк се върна към корените си с авторския албум Portals. Как мислите - за да няма никой в бандата соло албум от създаването й от 1982 г. досега - явно Папа Хет (Джеймс Хетфийлд) и чичко Ларс не ги обичат тия работи. А може би - и адвокатите им...

Е, Кърк мина и през това. Да не кажем, че в албума му - замислен като кинематографична музика за хорър филми, има още от изкопаните живи корени на онази "Металика" - останала някъде в 1980-те.

А тук дори се пробва с куха китара, която - категорично не му е силната страна.

И ето ги днес - побелели и помъдрели (турили и някой "лев" зад гръб!) четиримата членове на Metallica продължават като най- най-успешната група, извела метъл музиката до неподозирани висоти.

Кърк е и доайенът в днешния състав Metallica - Джеймс и Ларс ще празнуват юбилеи догодина. Роб Трухильо е "младежът" - роден през 1964-а. Живот и здраве, може пък някой от тях да ни покани, нищо че Кърк ни пропусна...  

Детайл.

В трагичната вечер преди утрото на 27 септември 1986 г., когато Клиф Бъртън завинаги остава на пътя в Швеция, казват, че "Металика"  - още небогата тогава група, била крайно недоволна от качеството на част от леглата в тур буса, с който току що са тръгнали на европейско турне в подкрепа на Master of Puppets. Тогава Клиф и Кърк теглят клечки, а според други - карти... Кой да вземе "хубавата" койка. Печели Клиф, който именно загива, така и без да се събуди - излитайки от въпросната койка след катастрофа.

Толкоз - по въпроса за съдбата, която ни остави Кърк на 60 г. днес.

А ако си падате по компилации the best - вижте тази подборка от негови "жици":