Какво каза и какво не каза Путин, когато обяви, че Руската федерация в тази война "с нищо още не се е захванала".

1. Путин беше изнервен. Но той напоследък изглежда доста изнервен.

2. Трябва да се отбележи, че тук в Украйна всички се хванаха за фразата, че Русия "с нищо още не се е захванала". Медиите на Руската федерация и всички проруски канали в "Телеграм" у нас се хванаха за фразата "Западът ни кара да се бием до последния украинец". Между другото, Янукович излезе със същия наратив преди два дни.

3. Явно руснаците са решили, че основният наратив на тяхната пропаганда ще се сведе до формулата: "Западът ви кара да се борите до последния украинец и ако спрете да слушате Запада и се предадете, тогава вашите градове ще останат невредими".

Трябва да се подготвим за дълга и продължителна информационна война срещу този наратив. Руснаците умеят да "държат посланието", тоест да не се разливат, а да се целят в една точка. Следователно сега трябва да:

а) да знаем и разбираме, че те ще го направят, и следователно да не се изнервяме излишно;

б) да бъдем цинични и да използваме всеки в тази война, включително нашите военнопленници;

в) да предприемем контраатаки.

Колкото до фразата "Русия с нищо още не се е захванала в тази война", забравете я. Това е като ядрената пепел на Соловьов или идеята на Володин да се превземе Аляска.

---

Коментарът на политическия анализатор Вадим Денисенко е публикуван на страницата му във "Фейсбук". Преводът е на Клуб Z.