"Хартиената коалиция" е комбинация от "партии на промяната" и "партии на статуквото". Просто защото се формира на принцип, различен от основния засега разлом в българската политика. Към нея принадлежат тези партии, значителна част от избирателите на които имат проблем с гласуването чрез машини. Този проблем не е задължително да бъде образователен или познавателен. Хората, които не боравят свободно с електроника - във всякакъв вид - не се чувстват комфортно с машините за гласуване. Партиите, съответно, не желаят да губят гласовете им.

От 2009 г. участвам в организирани усилия за намаляване и максимално ограничаване на купения вот. Трябва да бъде известно, че технологиите за купуване на гласове се развиват много по-бързо и успешно, отколкото технологиите и кампаниите за ограничаване на "контролирания  вот".

Причините за това са съвсем очевидни. Купуването на гласове и секционни комисии, манипулирането на периферни и социално уязвими  общности, откритият диктат върху традиционни общности са методи, изцяло подконтролни на олигархичните мрежи и властови инструменти - както в бизнеса на задкулисието, така и в пряко свързаните с него политически йерархии.

Вярно е, че машинното гласуване води до значително елиминиране на "контролирания  вот", организиран чрез хартиените бюлетини по места. Причината за това е проста - методите за купуване на гласове са се развили в условията на хартиено гласуване. Това не означава, че олигархичните властови мрежи няма да се адаптират към манипулиране и фалшификации на вота с машини.

Машинното гласуване предполага по-централизирани и хай-тек методи за деформиране на вота на гражданите и е въпрос на време те да пробият "пълноценно" в процеса на провеждането му. Не е случаен фактът, че с усъвършенстването на електронните комуникации почти всички развити страни се отказват от гласуване с машини.

Почтенността и истинността при отчитане гласовете на гражданите са резултат както от организационна ефективност на институциите, така и на политическа воля за респектиране на гражданския  вот. Да изпратиш полицията да пише протоколи на партийни активисти докато криминалните мрежи организират и осъществяват на практика купуването на гласове, означава да пратиш цялата "пара" на свирката. Процесът на купуване на гласове и другите методи на контролиран вот се осъществяват чрез властовите мрежи на организираната престъпност, която на практика контролира общностите в повечето български провинциални населени места.

Организираната  престъпност е в симбиоза с полицията, тя е субект на договаряне с политическите партии и олигархичните кръгове, които дават парите, тя  е "съдия-изпълнител", наказващ тези, които са "изклинчили" от предварителната договорка. Да пишеш протоколи на партийни агитатори, а да не доскосваш мрежите на организираната олигархична мафия е същото, както да пуснеш ченгетата за няколко дни в кампания да спират случайни хора и да ги мерят за употреба на дрога, след като години наред си ползвал един дрогиран убиец (и множество други дегенерати) за агент, за участник във функционирането на нарко мрежи, прощавал си му над 50 преки и сериозни нарушения на закона.

От поне едно десетилетие е известен един основен метод, чрез който може сериозно да се ограничи купуването на гласове при употреба на хартиени  бюлетини - каквато по всяка вероятност отново ще бъде въведена, освен машинния вот. Верифицирането - удостоверяването на изпълнение на поръчка за купени гласове става при броенето в секционните комисии. Аз съм платил на тартора на махалата 500 гласа и искам да ги видя в протоколите на секционната комисия. Ако ги няма - следва наказание. (Тук не подцнявам другите използвани методи на контролиран вот - "индийска нишка", раздаване на попълнени бюлетини и т.н.)

Ако в края на изборния ден запечатаме урната на секцията и  под полицейски ескорт я закараме в един регионален преброителен център, където се доставят урните на още 100-150 секции, ние прекъсваме връзката между купен вот и верификацията му в секционните протоколи. Бюлетините от урните се изсипват на една голяма обща маса под контрола на камери, медии, изборни администратори. Следва публично преброяване, при което изчезва връзката между избирателна секция, подадени гласове и закупени гласове. Броенето пред камерите намалява сериозно шансовете да се "произвеждат" невалидни бюлетини (което се случва на закрито в секциите), ограничава вариантите за създаване на "сбъркани" протоколи, както  и на редица други инструменти за фалшифициране на вота.

Вероятно ще бъде възможно да се постигне политическо споразумение в парламента между тези, които отхвърлят хартиеното гласуване и тези, които го изискват - ако условието е манипулациите с хартиения вот да бъдат ограниичени чрез преброяване в регионални избирателни центрове. Това предложение стои на масата вече едно десетилетие, но партиите не искат да го приемат - скъп им е "контролирания вот", каквото и да ви говорят. Е, сега имат право на избор - ако искаш хартиена бюлетина, преброявай я в регионални центрове. Това е начинът за "пенсиониране" на организираната престъпност в изборния процес при уважаване избора на гражданите с каква бюлетина да гласуват - машинна или хартиена. 

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията