Близо 6 млн. лева ще бъдат отпуснати на десетте най-големи общински болници в София, в които има и най-много пациенти, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Направили сме много подробен анализ на пациентите, на профила на всяка една болница и на нейните потребности. Каквото са поискали от ръководствата на болниците, това е включено за закупуване. 5,6 млн. лева ще отидат за най-модерна апаратура и за ремонти на някои от общинските здравни заведения, така че гражданите да имат бърза и напълно безплатна достъпна здравна услуга в общинските болници“, каза Георгиев. 

И обясни, че Столичният общински съвет се е затруднил при избора кои болници да получат допълнителните средства.

„Нуждите са по-големи от това, което сме предвидили, така че с тези 6 млн. лв., които са най-голямата еднократна инвестиция в общинско здравеопазване в последните години, ние не решаваме всички проблеми, ние решаваме тези, които са най-належащи, за да можем да превърнем общинските болници в модерни заведения с най-добра апаратура, с най-модерната техника, за да могат лекарите да си вършат още по-добре работата в спасяването на човешки живот“, бе категоричен Георгиев.

Той уточни, че ще бъдат купени четири рентгенови апарата, томографска апаратура за Втора градска болница, апаратура за Шейново.

„Другото родилно отделение го ремонтираме с близо половин милион лева, тоест съобразно потребностите, с много внимателен анализ и с пълна подкрепа на всички политически групи, което значи, че сме си свършили работата добре“, каза  още председателят на СОС.

Той обещава, че подобни инвестиции ще има и занапред.

„Инвестициите не са спирали, въпросът е парите откъде ще дойдат. Това става чрез строга бюджетна дисциплина, с много премереност в инвестициите и с по-ефективен контрол върху общинските търговски дружества. Парите, които сега ще се инвестират за апаратура, са дивиденти от печалби на общински търговски дружества“, заяви още Георгиев.

От Столичния общински съвет обясниха, че общо за Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) ще бъде заделен ресурс от 1,8 млн. лв., а останалите 3,7 млн. лв. ще отидат за УМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ - София , МБАЛ „Княгиня Клементина“, СБАЛОЗ „Проф. д-р Марин Мушмов“, ПСАГБАЛ „Света София“, както и за Втора САГБАЛ „Шейново“.

Във връзка с инвестициите в общинските болници за активно лечение от СОС заявяват още, че в Първа МБАЛ с купуването на робот за UV дезинфекция, стартира програма за роботизация на част от дейностите в общинското здравеопазване. С него ще бъде извършвана дезинфекция на пространствата в болницата по-най-съвременните световни методи. По подобен начин се извършва дезинфекцията на помещенията в Европейския парламент, летище „Хийтроу“ и редица болнични комплекси в Европа и САЩ.

За Втора МБАЛ ще бъде купен нов скенер – 64-срезов, който позволява надграждане на досега предлаганите услуги с програма за съдова карта на главния мозък. Това ще позволи неврологичното отделение и отделението по инвазивна кардиология да правят съвременна диагностика и да оказват по-добро лечение както на сърдечно-съдови, така и на мозъчни заболявания.

За МБАЛ „Княгиня Клементина“ ще бъде закупена видео-бронхоскопска система, която ще позволи поддържането на най-високата степен на компетентност, завоювана от екипа на отделението с професионализъм и отговорно отношение към болните. Системата e от най-ново поколение и дава възможност за откриване на злокачествени заболявания на белите дробове в ранен стадий и тяхната хистологична верификация.

Преобладаващата част от пациентите с белодробни заболявания, живеещи в северозападните райони на столицата, търсят помощ и лечение именно в това лечебно заведение.

За Втора САГБАЛ ще бъде купен последно поколение стерилизационен апарат, автоклав, позволяващ непрекъснат 24/7 цикъл на стерилизация с индивидуални пакети за всеки болен.

В общинските ДКЦ и болници ще бъдат осъществени и строително-монтажни работи с цел осъвременяване на сградния фонд.