Чешкото председателство на ЕС не предвижда до края на годината да се постави на гласуване въпроса за временното лишаване на Унгария от право на глас на заседанията на страните членки (Съвета).

Това заяви чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек след края на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

Утре изтича срокът, в който Унгария трябва да задейства 17-те промени, поискани от Европейската комисия. Така Будапеща трябва да отговори на опасенията на Брюксел за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в страната.

В противен случай Унгария е заплашена да загуби 7,5 милиарда евро от еврофондовете. Такова предложение направи ЕК преди два месеца.

Комисията ще наблюдава много внимателно прилагането на промените, увери еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

ЕК е съгласна с някои опасения, изразени от Европейския парламент. Става дума например за унгарската избирателна система. Проблем е и финансирането на противоречиви според Рейндерс кампании на правителството като тази против санкциите на ЕС срещу Русия, и то след като унгарските представители вече са ги подкрепили при гласуването в Съвета.

Други проблематични сфери са свободата на изразяване и съставът на унгарския медиен съвет, съставен изцяло от назначения на управляващата партия ФИДЕС.

След изтичането на срока утре ЕК трябва да даде своята оценка. Това вероятно ще стане до края на месеца. Плранирано бе финансовите министри да решат да бъдат ли отпуснати еврофондовете за Унгария на 6 декември.

От думите на чешкия министър Микулаш Бек обаче става ясно, че явно нещата се променят.