България може да загуби 2,5 милиарда евро, които трябва да получи до края на годината от бюджета на ЕС по своя национален план за възстановяване и устойчивост.

За тази опасност предупреди министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той е на посещение в Брюксел заедно със заместничката си Карина Ангелиева.

Траншът е част от общо 6,3 милиарда евро.

Той е под риск, ако не приемем всички реформи и закони, разчетени до края на годината, поясни Лорер.  Става дума за реформиране на КПКОНПИ, за обществените поръчки, нов търговски закон и други, уточни министърът в отговор на въпрос на Клуб Z. Законите са общо 20 и трябва да бъдат приети до юни 2023 г. Графикът е посочен в националния ни план.

Опасността е не парите да бъдат забавени, а изобщо да ги загубим, допълни Даниел Лорер. И тогава ще има много труден дебат с Европейската комисия защо не сме си свършили работата навреме.

ЕК не взема страна по вътрешнополитическата ситуация. Тя обаче се вълнува за политическата стабилност у нас, особено на фона на войната в Украйна и ситуацията с енергоносителите в Европа. Това е станало якно на срещата на Лорер с изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер, която отговаря за Европа, подготвена за цифровата ера.

„Тя изрази увереност, че България или ще успее да формира правителство в рамките на този парламент, или ще го направи максимално бързо след едни избори“, каза Лорер.

Според него опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и ИТН е проявила политическа безотговорност, като е свалила правителството, защото не са били доволни от бюджетното разпределение. След това поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, за да се формира нов кабинет и да не се губи време. Ако не, въпросът е има ли начин, както президентът Румен Радев предложи, да се удължи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети.

„Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема“, отговори министърът сам на себе си.

Всяко плащане е на шестмесечна основа, уточни зам.-министър Ангелиева. Всеки един закон или реформа трябва да бъдат приети навреме, без никакво отлагане.