В истинска надпревара с времето се превърна въпросът за това ще се върне ли хартиената бюлетина масово за изборите или не, след като днес президентът Румен Радев обяви, че ако има предсрочен парламентарен вот, то хоризонтът на живот на настоящото Народно събрание е до края на месеца.

Както Клуб Z писа, от 11 ч. днес трябваше да се проведе извънредно заседание на комисията по конституционни и правни въпроси, по искане на членовете на комисията от ГЕРБ, БСП и ДПС, т.нар. "Хартиена коалиция", както и на Петър Петров от "Възраждане", за да се разгледат три проекта за изменения в Изборния кодекс (ИК).

ГЕРБ и БСП имат отдавна внесени проекти, общото в които е, че на избирателите ще бъде дадено право да изберат дали да упражнят вота си с машина или с хартиена бюлетина. Сега във всички секции с над 300 гласоподаватели се гласува с устройства.

От партията на Костадин Костадинов пък изведнъж също решиха да излязат с проект за изменения в ИК - в случая, за да се промени съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК), като в нея влязат представители на парламентарно представените партии, които в момента нямат членове. Разбирай, и "Възраждане".

Проектите на ГЕРБ и БСП така и не бяха включвани в дневния ред на заседанията на комисията от председателя й Милен Матеев ("Продължаваме промяната"). И така на 8 юли, от ГЕРБ инициираха и събраха подписите за свикване на извънредното заседание като на практика така принудиха Матеев да го проведе.

Да, обаче заседание днес няма. Било е отложено за петък. Пред Клуб Z Матеев обясни, че е разпоредил отлагането, тъй като проектът на Петров от "Възраждане" е бил внесен на 7 юли и по него все още няма постъпили становища, в случая - от Министерство на правосъдието (МП). Сам поискал такова от МП, като помолил да е готово до петък. На въпрос а какво, ако становище не е постъпило в този срок, Матеев посочи, че не вярва това да се случи. 

[[nid:129677]]

Защо това отлагане е емблематично за развоя на събитията? Защото, след като измененията в ИК минат на първо четене в комисията, те вече са си проправили път към пленарна зала. При заседание на комисията във вторник, очакването бе от "Хартиената коалиция" и "Възраждане" да внесат още тази седмица измененията за гласуване в зала. И този път очакванията са, че ще минат, защото хората на Костадинов ще подкрепят собствените си идеи, но пък именно на техните гласове виси и въпросът ще се завърне ли хартиената бюлетина или не. Сега, при заседание в петък, внасянето в пленарна зала се премества за следващата седмица. А както стана ясно, "Хартиената коалиция" вероятно ще има възможност да продължава да опитва с измененията в ИК до края на юли. (Това е така, защото днес президентът Румен Радев обяви, че ако има предсрочни избори, то те ще се проведат в началото на октомври, което означава разпускане на парламента в края на месеца, най-късно в началото на август, който, ако депутатите не решат друго, така и така е почивен за парламента месец, според правилника на НС - б.а.)

Пред Клуб Z, при предходен материал по темата, от "Възраждане" бяха заявили: "Категорично не подкрепяме връщането на бюлетината. Ние сме за машината, но с броене на хартиените отрязъци". 

Ако заявката все още е същата и не е "изтъргувана" срещу подкрепа за това партията на Костадинов да се сдобие с членове в ЦИК, то при пълна мобилизация на гласовете на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ", "Възраждане" и независимите депутати, опитите за връщане на бюлетината няма да успеят.

Потърсихме Петър Петров, който ни препрати към пресцентъра за разрешение за разговор с него. Оттам засега не отговарят за позвъняванията ни.

Два неуспешни опита

В края на миналия месец от БСП опитаха да прокарат изменението в ИК през зала, като го предложиха като точка в дневния ред.  Опитът на социалистите обаче бе осуетен не от кой да е, а от депутата от БСП Крум Зарков. С неговия глас "против" предложението не мина - на косъм.

Миналата седмица седмица от ГЕРБ и БСП отново опитаха да внесат измененията си, с които на избирателя се дава право да избира дали иска да гласува с машина или с добрата стара бюлетина. След две гласувания и две прегласувания предложението им пак не мина, като за огромното желание на ГЕРБ, ДПС и левицата да върнат хартията свидетелства и фактът, че партията на Бойко Борисов внесе проекта на най-големия си опонент през годините - партията на Корнелия Нинова. И те са подкрепяни от уж опонента и на двете - ДПС.