Още четирима заподозрени за атентата в Истанбул, в който загинаха 6 души, са арестувани в България, съобщи НоваТВ, а говорителката на главния прокурор Сийка Милева потвърди новината.

Според Нова ТВ трима от задържаните са с молдовско гражданство, един е от арабски произход, един има и български паспорт. Един от арестуваните пък е дясна ръка на терорист, издирван от Интерпол. Всички са влезли законно в България.

Задържана е и пета жена, която обаче е със здравословни проблеми, и към нея ще се търси по-лека мярка. За останалите прокуратурата поиска "задържане под стража" и я получи от съда по-късно днес.

Милева обаче отказа да даде друга информация, освен че е образувано досъдебно производство в отдел "Контратероризъм" в СГП и се очаква днес градският съд да гледа мерките им за неотклонение. Разкриването на повече детайли може да наруши националната сигурност, подчерта тя.

Вчера Турция отправи обвинения срещу 17 души за атентата в най-големия си град от първоначално задържаните над 40 души.

От 81 ранени 20 още не са изписани от болницата в Истанбул. 

Множество турци споделят тезата, че атентатът е организиран или допуснат от турските власти заради предстоящите избори. Изказването на тази теза по БНР обаче доведе до опит за цензура на обществената медия от турската посланичка у нас.