Европейците трябва да се извиняват през следващите 3000 г. за това, което направиха през последните 3000 г., заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино на пресконференция в Доха.

Така той отговори на въпроси за проблемите със спазването на човешките прави в Катар, ден преди откриването на Световното. ФИФА понася критики, наред с местните власти, за липсата на адекватни реакции.

Вчера пък стана ясно, че на стадионите на Мондиала няма да се предлага алкохол. Това ще става само на точно определени места.

"Мисля, че за това, което ние, европейците, правим от 3000 години по света, трябва да се извиняваме за следващите 3000 години, преди да започнем да даваме на хората морални уроци. Трябва да се запитаме: накъде върви светът? В света има 1 милиард хора с увреждания и на никой не му пука", каза Инфантино.

"Когато дойдох в Доха за първи път, след като бях избран за президент на ФИФА, си спомних детството си. И казах на хората, че това не е правилно, че трябва да направим нещо. Трябваше да дадем пример за приобщаване, толерантност, за да работим заедно за човешките права. В Катар е постигнат напредък", добави той.