Конфликтът между вече бившия директор на Университетската болница по онкология д-р Стефан Константинов и министърката на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова днес премина на ново ниво.

"Сербезова показва тежки зависимости от фармацевтичната индустрия и това не е само моят случай."

Това каза сутринта по бТВ д-р Константинов, който беше освободен в понеделник от поста си. А на негово място беше назначен предишен временно изпълняващ длъжността - проф. Панайот Куртев.

От здравното министерство съобщиха в понеделник за смяната като се обосноваха с проверки по сигнали (анонимни, но според Константинов с източник проф. Куртев), извършени от "Вътрешен одит" и от "Медицински надзор".

Според него уволнението му не е политически акт, а отвръщане на удара заради засегнати финансови интереси.

По-късно днес министърката реагира със съобщение, разпространено от пресцентъра на МЗ, че ще заведе дело за клевета срещу Константинов.

"Завеждането на делото е заради твърдения на д-р Константинов, изказани по-рано днес в сутрешния блок на бТВ. Д-р Константинов каза в ефира на медията, че министър Сербезова има тежки финансови зависимости от фармацевтичния сектор.

Преди дни министър Сербезова освободи от директорския пост д-р Константинов заради констатирани нарушения", се припомня там.

"В нашата болница се купуват годишно 36 млн. лв. лекарства, правим обществени поръчки, това е много важен пазар, една част от тези лекарства може да не стигнат до пациента, ако няма много ясен контрол от страна на ръководството, могат да стават страхотни неща. Една част от мотивите са, че не са удовлетворени финансови интереси", аргументира се още махнатият шеф на болницата по бТВ.

Той добави, че се претопля една обществена поръчка за 1 млн. лв., която я има в сигнала и по която е правена проверка на прокуратурата – тя е за 1 млн. и 600 000 лв. на година за доставка на изотопи от една фирма. Фирмата обаче губи обществената поръчка и обжалва в КЗК. В КЗК потвърждават, че решението на болницата е правилно, фирмата не е съгласна и обжалва пред ВАС. От ВАС също потвърждават, че болницата е права. Обществената поръчка печели фирмата, която дава по-ниска цена. Хайде сега, познайте директорът на фирмата, която е обжалвала и е загубила поръчка за над 1 млн. лв., къде се намира в момента. Директорът на тази фирма е зам.-министър на здравеопазването (най-вероятно Константинов има предвид назначената в началото на май Невена Цанкова - бел. ред.), а в момента изпълнява функциите на министър на здравеопазването, защото след като г-жа Сербезова свърши толкова "хубави дела" сега е на заслужена почивка, каза д-р Константинов.

След което попита: "Вие ми кажете дали 1 млн. и 600 000 лв. са достатъчен аргумент да бъде махнат за назидание един директор".

Той допълни, че има и други доказателства за зависимости на министъра и може да ги предостави, ако някой ги поиска. Константинов повтори, че мотивите, които е изтъкнало министерството за махането му, са несъстоятелни.

Той смята, че е много важно хората да разберат, че наистина не става въпрос за нарушения, а за много по-важни интереси. Според него реакцията на институциите ще покаже дали решават реалните проблеми на хората или служат за "бухалка".