Ще се опита ли министър-председателят да поправи тази неправда - да каже сгрешихме или да посочи кой точно е сгрешил.

Това попита на пресконференция смененият, по собствените му думи в "12 без 5", директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология д-р Стефан Константинов.

За неговото освобождаване министерството на здравеопазването съобщи вчера чак, след като Константинов потвърди, че то е станало факт.

Той определи действията на министърката на здравеопазването Асена Сербезова като разчистване на сметки и обясни, че не вижда политика тук. 

"Моето усещане е, че не е политическа поръчка - това означава партията Х да е казала, че трябва да ме махне".

Константинов обясни и как е станало махането му:

"Къде е върховенството на закона - в петък след работно време да бъде подписан такъв документ (смяната му от Сербезова - бел. ред.). А в понеделник да идват представители на частна юридическа кантора заедно с новия директор (който е и бивш и.д. Панайот Куртев) и да ми връчват документ, че това е новият управител и ми казват направо: Подпишете приемно-предавателен протокол", обясни той. "В петък е станало всичко и в понеделник пристигат хората в болницата, видях и лица, които са участвали точно, когато са извършвани най-големите задължения на болницата", добави той.

И продължи да недоумява: "Какво може да мотивира един министър на здравеопазването да прави всичките тези неща? След като е казала в НС, че общо взето няма нищо от проверките".

Той изказа съмнения и доколко министърка в оставка, която още броени дни е на поста си, има моралното право да извършва подобни кадрови рокади.

Уволнен след анонимен сигнал

Причината за проверките в столичната болница по онкология е анонимен сигнал, уточни той като зад въпросния сигнал се предполага, че стои проф. Куртев.

В съобщение вчера от Министерството на здравеопазването посочиха, че по време на проверки, извършени от звено „Вътрешен одит“ към министерството и от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са констатирани нарушения и за временно изпълняващия длъжността директор на лечебното заведение - до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

"През 2017 г. поех болницата, която беше с дългове, а миналата година болницата завърши с над половин милион лева печалба. Няма просрочени задължения към днешна дата, въпреки високите цени на консумативи, каза още д-р Константинов. През всички години заплатите са се повишавали. Пациентите на болницата не са намалели, като през миналата година са били изписани над 12 хиляди болни", посочи още той.

"Инвестициите, които сме правили през миналата година, са близо един милион лева собствени средства. За пет години няма нито един уволнен, назначени са доста млади хора. Пенсионирани са някои от колегите, но мисля, че хора на 75-годишна възраст трябва да се пенсионират", добави д-р Константинов.

"На 2 февруари тази година получихме писмо, че заради сигнал започва проверка от звеното „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването. През април по същия сигнал започна проверка и на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, посочи още той и допълни, че болницата е проверявана и от полиция, прокуратура, РЗИ, Главна инспекция по труда, но не са били откривани нарушения.

"Защо са всички тези проверки, след като болницата се развива добре? Причината е анонимен сигнал- който се твърди, че е от името на академичния състав", добави той.

Сигналът бил в стил - "махнете директора, той е много лош, сложете ме мен".

Константинов пусна цялото анонимно писание и във фейсбук страницата.

"Намерили най-тежките нарушения"

Константинов коментира и както иронично ги определи "най-тежките нарушения, които са намерили".

Той специално се спря на това, че според съобщението на МЗ проверката е установила, че в болницата са искани различни цени за медицинските услуги в зависимост от сложността и продължителността на манипулацията, което е в разрез с Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

През 2010 г. в качеството ми на министър (в първия кабинет "Борисов" - бел. ред.) съм я правил тази наредба, каза той. Обясни, че идеята била да има таван на платените услуги в болниците, над който не може да се мине.  В онкологията имало за всяка дейност в болницата цена - максимална или по-ниска от максималната. Според проверяващите трябвало да имате една единствена цена за всичко.

"Това е погрешен подход, грешно тъкуване на наредбата, ние сме си подали възражението към МЗ. Ако не, има и съд. Много юристи ми писаха, че е правен абсурд и ми предложиха помощ", добави Константинов. По този въпрос вече имало спечелени дела.

След което добави:

"Колко административна енергия е употребена за тези проверки. Не разбирам."

И зададе още няколко въпроса:

"В този контекст коя болница се избира, че е лоша? Колко лечебни заведения могат да покажат графики (на финансовото състояние на болницата - бел. ред) като нашите? Бяхме една от малкото болници, които договорихме да изтеглим кредит за да се спасим от тежките договори, които заварихме по просрочените задължения Много съм горд от това. Хвърлихме страшно много труд и как се реши, че точно ние сме проблемът в българското здравеопазване?"

Стефан Константинов нарече смяната си "разчистване на сметки". Без конкретни обвинения той отбеляза, че в ръководената от него болница се работи с много скъпи лекарствени препарати. Разривът със семейство Куртеви (освен проф. Куртев в Онкологията работела и съпругата му проф. Галина Куртева, която била началник на клиника по медицинска онкология-бел. ред. ) започнал, когато директорът поискал разтварянето на много скъпите препарати за химеотерапията да става в аптеката, а не в клиниката, където според него липсвало яснота какво и колко се слага на пациентите.

Поръчка? Разчистване на сметките?

В коментарите под една от публикации, свързани с махането му от директорския пост има коментар на друга бивша министърка на здравеопазването д-р Таня Андреева, която пише:

"Стефане, беше грозна политическа поръчка. За съжаление Сербезова не можа да се противопостави и я изпълни!"

Константинов отговаря: "И икономическа. А защо мислиш, че е искала да се противопоставя?"

Попитан какво са имали предвид двамата, той не влезе в подробности какви мотиви и интереси би имала Сербезова от смяната му, но зададе няколко въпроса:

"Защо все още няма система за верификация на лекарствата? Защо нямаме електронни търгове на лекарствата за частните болници? Защо се губят милиони левове? А какво прави администрацията в това време. Държавата трябва да има приоритети и да се пестят пари".

Смени на директори в последния момент

Миналия петък предизвестено беше сменен директорът на кардиологичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Дни по-рано на пресконференция, посветена на финансовото състояние на лечебните заведения в страната, той беше посочен като лош пример и стана ясно, че махането му вече е решено. Огромната част от възнагражданията от граждански договори в болницата отивали при Начев. Малко преди това подобна стъпка беше предприета и спрямо директорът на "Пирогов" проф. Иван Поромански. Заради проверки по сигнали, че не плаща поред на длъжниците на болницата. 

Според Константинов критериите, по които едни директори се махат, а други - не, са неясни.

"Много болници с много по-големи проблеми си кретат", отбеляза той. Като попита дали Онкологията, или "Св. Екатерина" са били толкова проблемни.

"Министерството на здравеопазването няма политика", добави той.

Стефан Константинов обясни, че някои от работещите в болницата искали да организират протести в негова защита. Предлагали му да излезе в болнични или да спъва вписването на новия директор в Търговския регистър. Той не смятал да действа по този начин. Но уточни, че би си търсил правата в съда.

"Аз разбирам - политическата ситуация е трудна, но какво ще каже министър-председателят по този въпрос? Може би Асена Сербезова е решила, че с политическата й кариера е свършено... Чувам, иска да ходи в СЗО - добре, искаме ли такъв човек да ни представя?", попита още той. 

"Аз искам тази държава да се оправи. Много институции в държавата не правят най-доброто за народа си, те обслужват някого или някого трябва да покрият. Затова не можем да се движим напред", обобщи той.