Футболистите от националния отбор на Иран се надяват да спечелят уважението на своите сънародници с представянето си на Световното първенство, а също така и да бъдат техният глас, като по този начин привлекат вниманието към проблемите в страната. 

Тимът излиза днес от 15 часа срещу Англия в първи мач от група В.

Защитникът Ехсан Хаджсафи говори на пресконференция, но освен за футбола, трябваше да отговаря на въпроси за протестите и сложната обстановка в родината си.

Повече от два месеца продължава недоволството в Иран, предизвикано от смъртта на 22-годишна жена, която беше задържана от нравствената полиция на страната и след това почина. Протестите създадоха едно от най-сериозните предизвикателства към местните духовни лидери от Ислямската революция през 1979-а насам.

Според Хаджсафи, който играе за гръцкия гранд АЕК (Атина), безспорно ситуацията в Иран не е добра и се надява националният отбор да победи Англия и да донесе малко щастие на хората. Самият той, съотборниците му, а и други спортисти, вече изразиха подкрепата си за обикновените хора, които се бунтуват.

"Трябва да приемем, че условията в нашата страна не са подходящи и нашите хора не са щастливи, каза Хаджсафи на брифинга преди мача c англичаните. - Ние сме тук, но това не означава, че не трябва да сме техният глас. И не бива да се говори, че не ги уважаваме.

И точно това е важното - трябва да се борим, да вкарваме голове и да обърнем внимание върху Иран. И много се надявам, че условията ще се променят съобразно очакванията на хората".

Англичаните ще продължат традицията от Висшата лига и ще коленичат

Англичаните имат друг казус, който няма да се хареса на част от света. Най-вече в Катар, предвид контекста. Те ще коленичат преди двубоя - по начина, по който го правят във Висшата лига. Това е знак на солидарност срещу дискриминацията по цвят на кожата, раса и сексуална ориентация. 

В настоящия шампионат на Премиърлийг колениченето бе премахнато, макар и наскоро частично върнато, като задължителен ритуал. Заради проблема на Катар с човешките права и големия отзвук от това островитяните решиха да го правят на Мондиала.

"Решихме да слагаме коляно на тревата преди срещите след обсъждане в отбора, каза селекционерът Гарет Саутгейт пред журналистите вчера. - Това е нещо, което сме защитавали като тим във времето назад.

Разбираме, че във Висшата лига отборите решиха да го правят само при най-големите събития. А ние мислим, че това е най-голямото. Мислим, че това е силно послание и то ще обиколи света, ще запали младите хора."

Треньорът и капитанът Хари Кейн потвърдиха ангажимента си таранът да носи лентата One Love през целия турнир. Англия беше един от осемте отбора, които обещаха подкрепата си за инициативата за насърчаване на разнообразието и възприемането му в Катар, където еднополовите връзки са незаконни и се криминализират.

Същевременно ФИФА не одобрява лентата и самата инициатива. Тя заплаши, че ще наказва футболистите за един мач, ако носят символа, така Кейн рискува санкция, но въпреки това е решен да покаже съпричасност.

"Наша задача е да дадем едно незабравимо Световно първенство на нашите привърженици. Вече сме ги водили в големи емоционални пътувания.

Нашата страна също преминава през труден период, макар да не е чак в такава степен, каквито проблеми изпитват други държави. Но ние сме в икономическа рецесия и животът е труден за много от нашите сънародници, така че искаме те да се насладят на футбола си и да имат емоция с нашия отбор, която носи истинско щастие", каза Саутгейт.

Какви други мачове има днес на Мондиала

Ще се изиграят първите двубои от групите А и В. 

Англия и Иран излизат от 15 часа, а от 21 ч. - САЩ и Уелс. Между тях е вторият двубой от гр. А, в който ще спорят Сенегал и Нидерландия.

Вчера в двубоя на откриването Еквадор победи Катар с 2:0.