Иля Я́шин е руски политически и обществен деец. Опозиционер. Бивш председател на Съвета на депутатите на окръг Красноселски и глава на местния общински съвет, сега е депутат на същия окръг.

Става известен като един от лидерите на"Младежкото Яблоко", участва в многочислени митинги и протести. Политически коментатор в "Новая газета", съратник на Борис Немцов, Гари Каспаров, в момента председател на политическия съвет на "Солидарност". Минава през всички перипетии и раздори на опозицията в Русия.

И така, съдът ме вкара в затвора заради антивоенни изявления.

Честно: от 24 февруари бях напълно наясно, че ще ме арестуват. Всички бяха наясно. "Оперативните" вчера в "поверителен разговор" на няколко пъти ме попитаха: Хайде обясни - защо не си тръгна? Дадохме ти четири месеца свобода. За всички щеше да е по-лесно просто да се разкараш... "

Добре, ще обясня.

Не искам да ИМ е по-лесно. Не искам да бягам и да се крия от тези, които презирам. Не искам да се унижавам пред военнопрестъпници и да свеждам очи пред тях.

В искането за задържането ми се казва: "Със своите изявления Яшин е нанесъл ущърб на интересите на Русия... "

Глупости.

С изказванията си аз защитавах Русия. А на интересите ѝ вреди Путин, който въвлече Родината ми във война, създаде крадлива диктатура и плаши всеки, който не е съгласен.

За да се изтръгнем от този мрак, ще трябва да платим цената. Немцов плати с живота си, стотици хора сега, в този момент, плащат с личната си свобода.
Когато започна войната, обещах, че никъде няма да избягам и ще говоря на висок глас истината толкова време, колкото мога. А когато ме арестуват - ще приема този удар достойно. да не бягам и да говоря истината на висок глас, докато мога. И когато ме арестуват, ще приема този удар достойно. И държа на думата си.

Не се тревожете за мен, приятели. И ви моля: не се оставяйте да ви сплашат.

Аз не се страхувам - и вие не се страхувайте.

Не на войната.